România importa din Rusia scutece şi tampoane în valoare de peste 11 mil. euro. Una dintre cele mai mari fabrici ale P&G e în Rusia, unde americanii produc Pampers şi Always

Autor: Cristina Roşca Postat la 07 martie 2022 60 afişări

România importa din Rusia scutece şi tampoane în valoare de peste 11 mil. euro. Una dintre cele mai mari fabrici ale P&G e în Rusia, unde americanii produc Pampers şi Always

Gigantul american P&G deţine în Rusia operaţiuni importante de producţie în Novomoskovsk şi Sankt Petersburg. Pe această piaţă, grupul realizează atât detergent Tide sau Ariel şi produse de curăţenie precum Fairy sau Mr Proper, cât şi scutece Pampers şi absorbante Always ori tampoane, conform datelor de pe site-ul propriu şi din presa internaţională. O parte din producţie este destinată pieţei din Rusia, dar o importantă parte merge către export, acesta fiind modelul de operare al P&G care are două fabrici şi în România – una de capsule de detergent şi o alta de produse pentru păr. În cazul lor, 90% din producţie ia drumul exportului, ajungând, conform celor mai recente date ZF, şi în Rusia sau Ucraina. Reprezentanţii P&G nu au răspuns solicitării ZF privind importul sau exportul de produse din şi către Rusia sau Ucraina în contextul geopolitic actual.

Totuşi, conform datelor INS aferente primelor 11 luni din 2021, România a importat din Rusia scutece şi tampoane în valoare de peste 11 mil. euro. Brandurile Pampers şi Always, lider fiecare în segmentul său – de scutece şi respectiv absorbante – sunt ambele în portofoliul P&G, grup care le produce printre altele în Rusia.

Din datele Reuters, gigantul chiar în 2019 a investit în dezvoltarea producţiei din această ţară. Războiul din Ucraina, rezultat ca urmare a invaziei Rusiei în urmă cu mai bine de o săptămână, face însă ca livrarea din aceste două ţări să fie dificilă sau chiar imposibilă.

Totuşi, un grup de talia P&G are producţie şi în alte ţări din Europa. Spre exemplu, absorbante compania realizează şi în Ungaria şi Belgia, conform datelor de pe site-ul propriu. Tot în Ungaria sunt produse şi scutecele Pampers. Oficialii P&G nu au precizat până la momentul redactării acestei ştiri dacă se va reorganiza producţia şi distribuţia de aceste bunuri.

De altfel, P&G nu a anunţat încă o poziţie oficială privind operaţiunile din Rusia, aşa cum au făcut-o alte companii care au anunţat exitul sau continuarea operaţiunilor. Şi în Ucraina P&G are două fabrici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
fabrici,
import,
romania,
valoare,
americani,
crestere,
p&g

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.