România cumpără încă trei sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot

Autor: Andra Stroe Postat la 02 noiembrie 2018 134 afişări

Guvernul României a semnat un acord cu Armata Statelor Unite şi a transferat fondurile Guvernului Statelor Unite pentru achiziţionarea următoarelor trei sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot produse de compania din domeniul tehnologiei şi inovaţiei Raytheon, din cele şapte care vor intra în dotarea Armatei României.

România cumpără încă trei sisteme de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot

Ca şi în cazul primului sistem, unităţile adiţionale au fost procurate prin programul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, care asigură transparenţă şi corectitudine pe parcursul întregii proceduri.

Patriot este un sistem pur defensiv care stă la baza strategiilor de apărare NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, aeronavelor de luptă şi a dronelor.

Cincisprezece ţări se bazează pe sisteme Patriot pentru a-şi proteja cetăţenii şi forţele armate, printre care se numără Statele Unite, ca şi alte şase ţări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia şi Suedia.

Toate sistemele cumpărate de România vor fi construite de la zero. Sistemul Patriot a fost complet modernizat şi este adus la zi în permanenţă, chiar dacă îşi păstrează acelaşi nume încă de când a fost integrat în sistemele de apărare ale NATO.

“Sistemele Patriot destinate României vor avea aceleaşi componente software şi hardware ca şi cele din dotarea armatei americane”, a spus Michelle DeMaio, program manager Patriot pentru Raytheon în România. “Acest lucru va creşte abilitatea României de a se antrena alături de armata americană şi alţi aliaţi NATO”, a adăugat aceasta.

Achiziţia sistemelor Patriot vine în sprijinul angajamentului României faţă de NATO de a cheltui cel puţin 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Acest nou acord reprezintă îndeplinirea planului Forţelor Aeriene Române de a achiziţiona patru unităţi. De asemenea, este în linie cu programul forţelor armate de achiziţionare a şapte sisteme Patriot necesare pentru întărirea apărării anti-aeriene a României.

Acordul este un act adiţional la Scrisoarea de Ofertă şi Acceptare semnată de România în noiembrie 2017. Semnarea acestui act adiţional permite începerea negocierilor contractuale între guvernul Statelor Unite şi Raytheon pentru fabricarea sistemelor destinate României.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
armata,
statelor unite,
achizitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.