România a primit un împrumut de peste 3 miliarde dolari de la US Exim Bank pentru construirea a două noi unităţi ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Autor: Roxana Rosu Postat la 09 noiembrie 2022 24 afişări

România a primit un împrumut de peste 3 miliarde dolari de la US Exim Bank pentru construirea a două noi unităţi ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a primit miercuri, în timpul unei vizite în Egipt, de la preşedintele băncii americane US Exim Bank, Reta Jo Lewis, scrisorile de intenţie pentru două împrumuturi, de 50 milioane de dolari şi 3 miliarde de dolari, pentru construirea a două noi unităţi ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

La eveniment au participat şi preşedintele Klaus Iohannis.şi Reprezentantul Special al Preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat Klaus Iohannis.

Centrala de la Cernavodă are în prezent două unităţi de producţie funcţionale, iar ţinta ROmâniei este să construiască încă două, pentru a creşte gradul de independenţă energetică.

Pe baza informaţiilor preliminare prezentate, EXIM va putea lua în considerare finanţarea până la 50 milioane dolari din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde dolari din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Scrisorile de intenţie ale US Exim urmează Memorandumului de Înţelegere (MOU) semnat în octombrie 2020, prin care US Exim Bank şi-a exprimat interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii în domeniul energiei în România, inclusiv în domeniul nuclear, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presedinte,
cernavoda,
construire,
americane

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.