Revista presei economice din Romania

Postat la 05 august 2010 11 afişări

Gandul constata ca in plina criza, romanii fac cumparaturi peste media UE, Evenimentul Zilei trece in revista lista neagra a FMI pentru Boc, Adevarul deplange scaderea consumului de benzina, Romania Libera se intreaba ce mai fac afaceristii din anii '90, iar Ziarul Financiar remarca seceta de proiecte imobiliare.

In ciuda crizei, comertul romanesc are cea mai mare crestere din UE, constata Gandul: Romania a avut in iunie cea mai mare crestere din UE a comertului cu amanuntul, de 3,1% raportat la luna mai, respectiv 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Am intalnit si romani fericiti", suna titlul altui articol, care constata ca in timp ce veniturile bancherilor au scazut cu 13% fata de vara trecuta, salariile agentilor de asigurari sunt mai mari cu 14,7%, gratie platilor la comision.

Lista neagra a FMI pentru Boc, prezentata de Evenimentul Zilei: pe langa concedierile masive din sectorul bugetar, pensiile vor fi mentinute inghetate, urmand ca dispozitiile privind indexarea pensiilor sa fie aplicate din 2012, iar al 13-lea salariu, primele de vacanta si subventiile la incalzire vor fi eliminate. Ziarul aminteste ca in caz de restructurare, angajatii concediati au dreptul la cel putin un salariu net plus beneficiile restante si ofera solutia apelului la ITM in caz ca drepturile nu le sunt respectate.

Ce s-a mai intamplat cu oamenii de afaceri din anii '90? se intreaba Romania Libera, care a incercat sa afle unde sunt astazi averile imense ale unor personaje ca Ilie Alexandru, Ioan Stoica, George Padure, Culita Tarata sau Corneliu Iacubov. Efortul lui Bill Gates si Warren Buffett de a-i convinge pe miliardarii americani sa-si doneze o parte din avere unor asociatii caritabile a dat roade peste asteptari: 34 de miliardari americani isi doneaza jumatate din averi.

Benzina si motorina au devenit un lux, sustine Adevarul, citand estimari ale petrolistilor care spun ca dupa un recul de 6% in primul semestru, consumul de carburanti va continua sa scada cu 10% in acest an, conturand o situatie "dramatica". De teama inflatiei atrase de majorarea TVA, BNR a mentinut neschimbata dobanda de politica monetara, care anul acesta a coborat de la 8% la minimul istoric de 6,25%.

Adriean Videanu, ministrul economiei, declara pentru Ziarul Financiar ca anul acesta vor fi cotate la bursa noi pachete minoritare din Transgaz si Transelectrica, anul viitor va fi listat un pachet de actiuni din Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, iar in 2012 este asteptata listarea Electra si Hidroenergetica. "Ce mai e in viata in real estate: 6 blocuri si un mall", titreaza acelasi ziar, constatand ca numarul proiectelor imobiliare aflate in constructie continua sa scada.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6776234
6776234
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.