Regele criptomonedelor se prăbuşeşte: Bitcoin a ajuns la cel mai slab nivel înregistrat din vara anului trecut, după ce băncile şi războiul au „muşcat” din piaţa cripto

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 mai 2022 438 afişări

Regele criptomonedelor se prăbuşeşte: Bitcoin a ajuns la cel mai slab nivel înregistrat din vara anului trecut, după ce băncile şi războiul au „muşcat” din piaţa cripto

Bitcoin, cea mai importantă criptomonedă din lume, s-a prăbuşit sub preţul de 30.000 de dolari, semnalând prudenţa investitorilor care caută să se retragă din cele mai riscante domenii ale pieţelor globale, scrie Financial Times.

Pe pieţele asiatice, cea mai tranzacţionată criptomonedă din lume, a atins pragul de 29,730 dolari, înainte ca în Europa să marcheze o revenire până la 32,000 de dolari. Astfel valoarea criptomonedei s-a înjumătăţit, de la un vârf de aproximativ 68,000 de dolari.

Potrivit dateleor agregate de CryptoCompare, activele digitale trec printr-o perioadă dificilă în ultimele săptămâni. Valoarea totală a celor mai puternice 500 de asseturi s-a redus cu 50% de la vârful din noiembrie 2021, atunci când totaliza 1,6 trilioane de dolari.

Şocul pe piaţa criptomonedelor şi fuga investitorilor din faţa unor astfel de active a venit după ce băncile centrale din întreaga lume au decis creşterea dobânzilor, ceea ce a declanşat tulburări în interiorul pieţelor internaţionale.

Alte active printre care se numără obligaţiunile de tip junk au avut de asemenea de suferit pe fondul deciziei, însă criptomonedele au încasat cele mai puternice şocuri.

Momentul de strălucire al pieţei cripto a venit în timpul apogelui pandemiei, atunci când băncile au redus la un nivel minim ratele dobânzilor, trimiţând investitorii la vânătoare de active cu un radament ridicat.

„Riscul rămâne ridicat pentru toate tipurile de active, inclusiv pentru cripto-monede. Momentan nu există un domeniu în care investitorii să îşi poată adăposti banii de aceste şocuri” a declarat un analist al firmei Wedbush Securites.

Conform datelor FT Wilshire, un indicator care urmăreşte primele cele mai puternice cinci cripto-monede digitale, exceptând Bitcoin, punctează o scădere de până la 70%.

Chiar şi acţiunile deţinute în companiile care operează pe piaţa cripto au suferit un şoc. Coinbase s-a diminuat cu 67%, acţiunile ajungând să fie tranzacţionate sub preţul de 100 de dolari pentru prima dată de la listarea companiei pe bursa de la New York.

În final, nici businessurile care se ocupă cu minarea criptomonedelor nu au scăpat de cutremur, înregistrând pierderi semnificative.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.