Rebekah Brooks, ex-sefa ziarelor lui Murdoch din Marea Britanie, a fost arestata. Scandalul de la News Corp. ia amploare

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 iulie 2011 13 afişări

Rebekah Brooks, cea care pana vineri a condus News International, divizia britanica a trustului News Corp. al lui Rupert Murdoch, a fost arestata, duminica la pranz, in contextul scandalului interceptarilor telefonice ilegale de care se fac vinovati angajatii tabloidului News of the World.

"Ea a fost arestata sub suspiciunea de interceptare de comunicatii si sub suspiciunea de coruptie", a precizat politia metropolitana din Londra, citata de The Guardian.

Alaturi de Rupert Murdoch, ea urma sa depuna marturie, marti, in fata comisiei Camerei Comunelor pentru cultura, care ancheteaza scandalul fara precedent in care, din 2002 pana in 2007, jurnalistii tabloidului News of the World au capatat acces ilegal la mesageria vocala a circa 4.000 de oameni, de la Sven-Goran Eriksson si Alex Ferguson pana la primarul Londrei, Boris Johnson, si de la actrita Gwyneth Paltrow pana la personalul Palatului Regal. Tot angajatii tabloidului au mituit politisti cu bani si vacante de lux, ca sa afle detalii despre o serie de cazuri penale a caror ancheta era in desfasurare, obtinand astfel exclusivitate pentru News of the World.

Pana acum, in scandalul interceptarilor si al mitei pentru politisti au mai fost arestati cinci jurnalisti de la News of the World: Clive Goodman, in 2006 (care a si facut patru luni de inchisoare), Ian Edmondson, Neville Thurlbeck si James Weatherup, in aprilie 2011, respectiv Clive Goodman (din nou) si Andy Coulson, fostul redactor-sef al News of the World si fost director de comunicare al Partidului Conservator, in iulie 2011.

Confruntata cu critici pentru felul cum a condus afacerea, Rebekah Brooks si-a dat demisia din fruntea News International in cursul zilei de vineri, lasand o scrisoare in care lauda conglomeratul News Corp. drept "cea mai buna companie de media din lume, plina de oameni talentati, profesionisti si onorabili" si se declara mandra ca a cunoscut aici "atatia jurnalisti straluciti". Demisia ei a intrvenit in contextul in care presa britanica a scris ca au aparut divergente in sanul familiei Murdoch: patriarhul Rupert Murdoch si fiul sau James, mostenitorul afacerii, i-au luat apararea lui Brooks, in vreme ce fiica magnatului, Elisabeth, ar fi declarat ca "James si Rebekah au f... compania".

Brooks, in varsta de 43 de ani, lucreaza de 22 de ani in mediul tabloidelor, incepand ca secretara in 1989 la The Sun, pentru ca apoi sa urce treapta cu treapta, de la articole despre seriale gen "Tanar si nelinistit" si pana la sefia The Sun in 2003, respectiv din 2009 la sefia News International, umbrela sub care au functionat cele patru ziare detinute de Rupert Murdoch in Marea Britanie (The Times of London, Sunday Times, The Sun si News of the World - ultimul dintre ele inchis la 10 iulie din cauza scandalului legat de piratarea telefoanelor).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rebekah-brooks-ex-sefa-ziarelor-lui-murdoch-din-marea-britanie-a-fost-arestata-scandalul-de-la-news-corp-ia-amploare-8502139
8502139
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.