Reaitatea dură a crizei: 1 din 5 angajaţi din sectorul privat a fost trimis în şomaj în România

Autor: Alex Ciutacu, Ramona Cornea Postat la 03 aprilie 2020 282 afişări

Reaitatea dură a crizei: 1 din 5 angajaţi din sectorul privat a fost trimis în şomaj în România

Mai mult de 1 milion de români au contractele de muncă suspendate sau încetate astăzi, la doar două săptămâni de la instaurarea stării de urgenţă, întrucât mai multe sectoare economice sunt blocate, potrivit datelor Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în ianuarie 2020 erau aproape 5 milioane de contracte individuale de muncă în mediul privat, ceea ce înseamnă că unul din cinci angajaţi de la privat a fost trimis în şomaj. 

Dintre acestea, 862.557 de contracte de muncă individuale sunt suspendate.

Datele de la minister arată că dintre contractele suspendate 239.279 sunt în industria prelucrătoare, ceea ce înseamnă că aproape 1 din 5 contracte sunt suspendate în acest sector de activitate – întrucât datele INS arată că în ianuarie 2020 erau 1,14 milioane contracte de muncă în acest sector.

În ceea ce priveşte comerţul cu ridicata şi amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, sunt suspendate 171.454 de contracte de muncă, din totalul de 807.300 de contracte din sector.

În sectorul HoReCa, numărul contractelor suspendate este de 115.080, reprezentând mai mult de jumătate din totalul angajaţilor din sector – 219.000 angajaţi în ianuarie 2020.

Pentru contractele de muncă suspendate din cauza faptului că activitatea firmei a fost afectată de măsurile luate pentru a opri răspândirea coronavirusului, statul român plăteşte şomajul tehnic în valoare de 75% din salariul brut.

În acealaşi timp, un număr de 177.834 de contracte individuale de muncă sunt încetate.

Dintre acestea, un număr de 34.273 de contracte vin din comerţul cu ridicata şi amănuntul, dar şi din repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Mai mult, 30.200 de contracte din industria prelucrătoare au fost terminate.

În sectorul de construcţii, 21.431 de contracte dintre cele peste 400.000 înregistrate la ianuarie 2020, au fost terminate.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.