Quo vadis CB Richard Ellis

Postat la 31 iulie 2007 2 afişări

Cea mai mare companie de consultanta imobiliara din lume, CB Richard Ellis, isi pregateste intrarea pe cont propriu pe piata romaneasca. Paradoxal insa, miscarea nu a fost anuntata printr-un comunicat de presa, ci mai degraba a rezultat in urma unei comunicari defectuoase.

Cea mai mare companie de consultanta imobiliara din lume, CB Richard Ellis, isi pregateste intrarea pe cont propriu pe piata romaneasca. Paradoxal insa, miscarea nu a fost anuntata printr-un comunicat de presa, ci mai degraba a rezultat in urma unei comunicari defectuoase.

 

Pana acum, CB Richard Ellis a activat in Romania in baza unui contract de franciza, incheiat din 2001 cu o firma din grupul controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte. Biroul de la Bucuresti este condus, inca de la infiintare, de Ioana Momiceanu, care anterior lucrase pentru filiala din Romania a Jones Lang LaSalle (JLL si-a inchis in 2000 biroul din Romania, in urma unei restructurari a activitatii sale din Europa de Est, dar a revenit pe piata romaneasca in acest an).

 

Pe final de saptamana, ceea ce parea o convietuire fara probleme a rabufnit in cateva declaratii neconcludente ale oficialilor CB Richard Ellis Romania. "Licenta de functionare a fost retrasa ieri (n.r. - miercuri)", a declarat agentiei Mediafax Roxana Hapan, director de marketing al companiei. Ea nu a oferit niciun detaliu despre motivele pentru care a fost retrasa licenta. "Vom anunta oficial acest lucru in cat mai scurt timp." Roxana Hapan a adaugat ca firma va continua sa functioneze, dar sub alt nume.

 

Tot joi, dar cateva ore mai tarziu, CBRE Romania a emis un comunicat de presa sec in care spune ca CB Richard Ellis nu isi inceteaza activitatea pe teritoriul Romaniei. "Dimpotriva, este foarte interesata sa isi continue desfasurarea activitatii pe aceasta piata in plina dezvoltare."

 

Ceea ce pare firesc, de altfel. Piata imobiliara romaneasca este in plina efervescenta, iar o retragere de pe piata ar fi o decizie de business extrem de atipica. Mai ales ca 2007 a fost pana acum anul nou intratilor si nu unul al exiturilor. Pe langa revenirea JLL, in Romania au intrat in acest an Coldwell Banker - una dintre cele mai mari francize din domeniul imobiliar la nivel mondial, cu peste 3.800 de birouri -, reteaua Century 21 (care are peste 8.000 de birouri in 45 de tari). Mai mult, Cushman & Wakefield, o alta mare firma de consultanta imobiliara din lume, a cumparat compania romaneasca Activ Consulting, cu care colabora de mai bine de un deceniu.

 

Un traseu similar ar putea urma si CB Richard Ellis, mai ales ca nici oamenii din real estate care au colaborat cu firma si nici concurentii acesteia nu cred ca CBRE va disparea de pe piata romaneasca. Ei pariaza pe intrarea directa a celui mai mare furnizor de servicii imobiliare din lume printr-un birou propriu. Cea mai vehiculata opinie este preluarea de catre firma internationala a biroului din Romania de la grupul controlat de Popoviciu si Dimofte. Acest grup de companii este unul dintre cei mai importanti investitori in real estate, care detine - printre altele - controlul asupra proiectului Baneasa din nordul Bucurestiului, cel mai mare proiect imobiliar din Romania.

 

Oficialii sau apropiatii companiei au refuzat sa ofere alte detalii sau nu au fost de gasit pentru a comenta. Insa unul dintre fostii angajati ai biroului din Bucuresti a spus ca, inca din 2005, reprezentanti ai companiei internationale cochetau cu ideea deschiderii unui birou propriu.

 

Daca va cumpara biroul actual sau va deschide un altul inca nu este clar, dar, daca ar iesi de pe o piata atat de interesanta cum este cea a Romaniei, CBRE ar deveni un adevarat trend-setter. La urma urmei, e numarul unu la nivel mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Quo vadis CB Richard Ellis
/actualitate/quo-vadis-cb-richard-ellis-1009941
1009941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.