Putin atacă depozitele bancare ale ruşilor pentru a aduce cu forţa capital pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 iulie 2020 264 afişări

Milioane de ruşi îşi cheltuiesc economiile pe acţiuni şi obligaţiuni locale, forţaţi de dobânzile foarte mici ale depozitelor şi de noi taxe, contribuind astfel la revigorarea unor pieţe financiare care au stat mult timp la mila schimbărilor de sentiment ale investitorilor străini, scrie Financial Times.

Putin atacă depozitele bancare ale ruşilor pentru a aduce cu forţa capital pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni

Rezultatul este o creştere fără precedent a pieţei bursiere prin aportul adus de investitori amatori care imită o frenezie similară din SUA, Marea Britanie şi China.

Milioane de ruşi îşi cheltuiesc economiile pe acţiuni şi obligaţiuni locale, forţaţi de dobânzile foarte mici ale depozitelor şi de noi taxe, contribuind astfel la revigorarea unor pieţe financiare care au stat mult timp la mila schimbărilor de sentiment ale investitorilor străini, scrie Financial Times.

O campanie de reduceri ale ratelor de dobândă condusă de banca centrală a dus dobânda de referinţă a ţării de la 17% în urmă cu cinci ani la 4,5% luna trecută - cel mai scăzut nivel de după destrămarea URSS. 

Astfel, depozitele constituite la bănci au devenit neatractive. În plus, preşedintele Vladimir Putin a anunţat un impozit de 13% pe dobânzile tuturor depozitelor bancare de peste 1 miliard de ruble (14.000 dolari) în martie, scopul veniturilor astfel strânse fiind finanţarea răspunsului dat de  stat crizei provocate de coronavirus.

Rezultatul este o creştere fără precedent a pieţei bursiere prin aportul adus de investitori amatori ce imită o frenezie similară din SUA, Marea Britanie şi China şi poate remodela felul în care funcţionează bursele ruseşti. Investitorii de retail au contribuit cu 42% la volumele de tranzacţionare de pe bursă în iunie, în creştere faţă de nivelul de 34% atins un an mai devreme. 

Peste 5,3 milioane de ruşi au acum conturi de intermediere pentru tranzacţionarea acţiunilor pe piaţa bursieră locală, o creştere de 1,5 milioane din ianuarie.

„Vedem un număr mai mare ca niciodată de investitori de retail“, a declarat Andrei Braginsky, purtător de cuvânt al Bursei de la Moscova. „Oamenii caută o modalitate alternativă de a economisi sau a-şi majora economiile.“

O mare parte din noul capital se scurge din conturile de economii bancare înainte de intrarea în vigoare a unui nou impozit la sfârşitul anului. Acesta va lovi aproximativ 45% din depozitele ruseşti.

Creditorul online Tinkoff a adăugat de la începutul acestui an un milion de conturi de investiţii de retail, ducându-şi totalul la 2,4 milioane, cel mai ridicat nivel din Rusia. Directorul executiv Oliver Hughes crede că acesta este doar începutul.

„În Rusia sunt acum peste 5 milioane de conturi, dar am putea ajunge în curând la 10, 15, 20 de milioane de conturi de intermediere? Sigur. Ar trebui să fie posibil“, a adăugat el. „Este un vaccin important pentru pieţele de capital din Rusia.“

Rasim Hisamov, un consultant din Moscova, nu a investit niciodată în acţiuni înainte de incursiunea din această vară, facută după ce Kremlinul a anunţat că va ataca depozitele bancare.

„Cunoştinţele mele despre piaţa bursieră sunt nesemnificative, dar am ales un fond tranzacţionat la bursă deoarece îmi oferă o bună diversificare a investiţiilor mele“, a spus el. „Momentan, am investit în jur de 400.000 de ruble. Dar am ales o strategie pe termen lung, aşa că intenţionez să continui să investesc.“

Ivan Shobik, un analist în vârstă de 24 de ani care lucrează pentru o bancă din Moscova, a menţionat venitul suplimentar oferit de active cum ar fi acţiunile care aduc dividende ca opus dobânzilor oferite de conturile bancare.

„Şi acum avem un impozit asupra depozitelor bancare!“ a adăugat el. După ce a făcut tranzacţii pe termen scurt în trecut, Shobik a spus că acum „a cumpărat acţiuni pentru a le deţine mult timp ca investitor, nu ca trader“.

Impactul este deja vizibil. Pieţele financiare ale Rusiei au fost mult timp dependente de fluxurile externe şi s-au dovedit adesea sensibile la schimbarile geopolitice. Însă în martie, când capitalul străin a început să iasă din Rusia într-o explozie de aversiune la risc globală, banii din ţară au ajutat la creşterea cotaţiilor.

Băncile ruse deţineau depozite de retail de 448 miliarde de dolari la 1 iunie, conform datelor băncii centrale, în timp ce valoarea acţiunilor tranzacţionate liber cuprinse de Indicele MSCI Rusia este mai mică de 200 miliarde de dolari.

Pe această bază, dacă doar 15% din depozite ar fi aduse pe piaţa bursieră, ar echivala cu aproximativ o treime din free-float-ul din MSCI Rusia, a calculat Luis Saenz, analist la BCS Global Markets din Londra . O astfel de „sumă imensă ar revaloriza acţiunile ruseşti”, a adăugat el.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.