Programul de lucru la bugetari: Vineri după ora 14.00 nu-ţi mai răspunde nimeni la telefon

Autor: Răzvan Botea Postat la 18 aprilie 2021 700 afişări

O parte importantă dintre bugetari lucrează vineri până la ora 14.00, justificând cu un program prelungit cu o jumătate de oră în timpul primelor patru zile ale săptămânii.

Programul de lucru la bugetari: Vineri după ora 14.00 nu-ţi mai răspunde nimeni la telefon

♦ Clotilde Armand, primarul sectorului 1, afirmă că va face prima breşă în programul scurt al bugetarilor: „Vom schimba regulamentul intern pentru ca în ziua de vineri să nu se mai lucreze până la ora 14.00. Să se lucreze până la ora 16.30.

O parte importantă dintre bugetari lucrează vineri până la ora 14.00, justificând cu un program prelungit cu o jumătate de oră în timpul primelor patru zile ale săptămânii. Acest program însă nu ia în considerare nicio pauză, inerentă unei activităţi de 8 ore. În sectorul privat, programul de lucru este de 8,5-9 ore, cu pauze incluse de cel puţin o oră în total.

„Organizarea şi modul concret de stabilire a programului de lucru pentru toţi salariaţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se realizează în conformitate cu prevederile legale (...) durata normală a timpului de lucru este de 40 de ore/săptămână. Repartizarea acestora este reglementată prin Regulamentul intern al instituţiei, astfel: de luni până joi, în intervalul orar 8:00 – 16.30, şi vineri, în intervalul orar 8.00 – 14.00“, a răspuns la solicitarea ZF Ministerul Muncii.

Primarul sectorului 1 Clotilde Armand, spune că intenţionează să regândească programul scurt al angajaţilor din Primăria Sectorului 1.

Aceeaşi situaţie a programului scurt de vineri se poate regăsi în mai multe instituţii ale statului, inclusiv la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Con­curenţei, ANAF etc.

Guvernul se luptă cu un deficit bugetar uriaş şi încearcă reducerea acestuia în special pe baza unei creşteri economice încă neconfirmate de date. În aceeaşi vreme, salariile bugetarilor au însemnat 110 mld. lei în 2020, adică mai mult de o treime din veni­turile fiscale ale statului. Împre­ună cu pensiile, salariile înghit 93% din veniturile fiscale. Salariile din sectorul public din România sunt cu 70% mai mari decât salariul mediu pe economie, din acest punct de vedere, cea mai mare diferenţă din Europa, arată o analiză a lui Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

Ziarul Financiar a trimis soli­citări instituţiilor statului pentru a cere lămuriri privind pontajul anga­ja­ţilor cu program scurt vinerea şi dacă şi salariile sunt în concordanţă cu programul scurtat.

Ministerul Muncii şi Primăria Sectorului 1 au avut un răspuns similar: de luni până joi programul angajaţilor este de la 8.00 la 16.30, deci 8,5 ore timp de 4 zile pe săptămână şi vinerea 6 ore.

În total, se adună 40 de ore - norma întreagă.

Primăria Sectorului 1 a răspuns: „Programul zilnic de lucru pentru salariaţii care în ziua de vineri lucrează până la ora 14:00 este de luni până joi de la ora 08:00 la ora 16:30, respectiv 4 zile*8 ore şi oră/ zi â 34 de ore, iar vinerea de la ora 08:00 la ora 14:00, respectiv 1 zi â 6 ore. În consecinţă, este respectată durata normală a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână, întrucât 34 de ore (de luni până joi) Ă 6 ore (vineri) â 40 de ore.“

Din răspunsurile celor două instituţii se înţelege fie că angajaţii lucrează fără pauze, fie că pauzele sunt incluse în programul de lucru.

Potrivit Codului muncii „timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contrac­tului individual de muncă, con­tractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare.“

Despre pauze, Codul Muncii spune „Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.“

Cele două ore jumătate libere vinerea pentru unii angajaţi bugetari, adunate într-un an, înseamnă practic încă 16 zile de concediu. Un angajat normal are dreptul la 21 de zile de concediu de odihnă pe an.

Cum este în mediul privat?

Bogdan, 25 de ani, este angajat la o companie multinaţională din telecomunicaţii, cu normă de lucru întreagă. Programul său zilnic este de luni până vineri de la 9:00 la 18:00.

„Practic, am 7,5 ore de lucru efectiv zilnic şi o oră şi jumătate de pauză, care este împărţită în 4: două pauze de jumătate de oră şi două pauze de un sfert de oră“ spune Bogdan.

Andrei, angajat într-un call-center, are un program de 8,5 ore zilnic împărţit astfel: 7,5 ore timp de lucru efectiv şi trei pauze, una de jumătate de oră şi două de un sfert de oră.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
program,
bugetari,
sector,
timp,
primar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.