PROGNOZA METEO. Cod galben şi portocaliu de ploi abundente. Cum va fi vremea în toată ţara

Postat la 28 septembrie 2013 423 afişări

ACTUALIZAT - Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări cu cod galben şi portocaliu de ploi abundente pentru perioada de sud a ţării, după cum urmează:

PROGNOZA METEO. Cod galben şi portocaliu de ploi abundente. Cum va fi vremea în toată ţara

Cod galben pentru intervalul 30 septembrie ora 13 - 2 octombrie ora 8, când în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, va ploua pe arii extinse şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 30-35 l/mp şi izolat 60-70 l/mp.

În sudul şi sud-estul teritoriului vântul se va intensifica, cu viteze de 50-70 km/h, iar în Bărăgan şi Dobrogea se vor depăşi temporar 80 km/h.

Cod portocaliu pentru intervalul 30 septembrie ora 21 - 2 octombrie ora 2, când în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa Brăila, Constanţa şi Tulcea, ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii extinse 60 l/mp şi izolat 80 l/mp.

În acest interval, procesul de răcire se va accentua, iar vremea va deveni deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat, de asemenea, prognoza privind valorile termice şi precipitaţiile în toate regiunile ţării pînă la 6 octombrie.

BANAT

O scădere uşoară a temperaturilor va readuce regimul termic diurn la valori în jurul celor climatologic normale, de 22-23 de grade. În privinţa regimului valorilor minime, se aşteaptă uşoare variaţii în jurul mediilor climatologice, respectiv în jurul valorii de 10 grade. Ploi mai frecvente vor fi până la 2 octombrie, în celelalte zile probabilitatea de ploaie fiind destul de redusă.

CRIŞANA

Regimul temperaturilor diurne va fi caracterizat de valori în general uşor sub cele normale pentru această perioadă din an, cu medii ce se vor situa în jurul a 19 grade. În privinţa regimului termic al nopţilor se aşteptă valori apropiate de cele normale, şi anume medii în jurul a 10 grade. Probabilitatea de ploaie se menţine destul de ridicată, totuşi acestea vor fi mai frecvente şi moderate cantitativ până la 1 octombrie.

TRANSILVANIA

Pentru toată perioada de prognoză se anticipează valori ale temperaturilor diurne ce vor oscila în jurul celor normale în această perioadă din an, cu medii la nivelul întregii regiuni de 18-20 de grade. Minimele nocturne vor fi apropiate de mediile multianuale. Vor fi posibile ploi în mare parte a intervalului, cu o probabilitate mai mare până la 1 octombrie, când vor fi moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

Regimul temperaturilor maxime diurne va fi caracterizat de valori în general sub cele normale pentru această perioadă din an, cu medii de 16-17 grade. În privinţa regimului termic al nopţilor se aşteptă valori apropiate de cele normale, şi anume medii de 9-11 grade. Probabilitatea ploilor se menţine destul de ridicată, totuşi acestea vor fi mai frecvente până la 1 octombrie, când ar fi posibilă şi cumularea izolat a unor cantităţi de apă mai însemnate.

MOLDOVA

Maximele diurne vor fi în medie de 18 grade, în jurul normei climatologice pentru această perioadă din an. Nopţile şi dimineţile vor fi răcoroase în mare parte a intervalului de referinţă, o uşoară creştere de temperatură fiind de aşteptat în 30 septembrie - 1 octombrie, când media regională va fi de 10-11 grade. Ploile vor ocupa suprafeţe mai extinse până la 1 octombrie, când local pot fi moderate cantitativ. Pentru celelalte zile ale intervalului se aşteaptă ploi slabe, pe suprafeţe restrânse.

DOBROGEA

Temperaturile maxime diurne, în medie de 20 de grade, vor caracteriza un regim termic apropiat de cel obişnuit al perioadei, iar în 29 septembrie chiar mai ridicat decât normal, cu o medie de 22 de grade. În cazul minimelor nocturne, distribuţia raportată la valorile climatologic normale indică medii în jurul normelor perioadei, respectiv 12-13 grade, în tot intervalul. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 30 septembrie şi 1 octombrie.

MUNTENIA

Încălzirea vremii va aduce o medie de 24-26 de grade pentru temperaturile diurne, valoare mai ridicată decât ar fi climatologic normal. Aceeaşi distribuţie raportată la valorile climatologic normale se constată şi în cazul minimelor nocturne, care, cu 9-12 grade în medie, se vor situa în jurul valorilor medii multianuale. Ploi mai frecvente se estimează a fi în jurul datei de 30 septembrie, pentru celelalte zile ale intervalului probabilitatea de ploaie fiind redusă.

OLTENIA

Încălzirea vremii va determina o valoare a temperaturilor diurne mai ridicată decât ar fi climatologic normal, în medie de 24-26 de grade. Aceaşi distribuţie raportată la valorile climatologic normale se constată şi în cazul minimelor nocturne, care, cu 9-12 grade în medie, se vor situa în jurul valorilor medii multianuale. Probabilitatea de ploaie se menţine destul de redusă, cu excepţia zilelor de 30 septembrie şi 1 octombrie, când ploile se pot semnala local.

LA MUNTE

O creştere uşoară a temperaturilor va aduce regimul mediu la valori de 11-12 grade ziua şi 4-6 grade noaptea, apropiat de ce ar fi normal în această perioadă din an. Probabilitatea pentru precipitaţii se menţine destul de mare pe tot intervalul, dar vor fi doar ploi slabe, cu caracter local, exceptând perioada 29 septembrie - 1 octombrie, când ploi moderate cantitativ vor fi pe spaţii mai extinse. Pe creste, la peste 1.800 m altitudine, vor mai fi trecător şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prognoza-meteo-cod-galben-si-portocaliu-de-ploi-abundente-cum-va-fi-vremea-in-toata-tara-11414048
11414048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.