Profitul Renault a urcat cu 59% în 2013, după creşterea vânzărilor, generată în principal de Dacia

Autor: Vlad Popescu Postat la 13 februarie 2014 57 afişări

Renault, al treilea mare producător auto european, a înregistrat un profit operaţional de 1,24 miliarde euro anul trecut, în urcare cu 59%, datorită creşterii volumului vânzărilor, generată în principal de Dacia, şi reducerilor de costuri.

Veniturile Renault au avansat anul trecut cu 0,5%, la 40,93 miliarde euro, potrivit raportului financiar prezentat joi de grupul francez.

Volumul vânzărilor de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare a urcat cu 3,1%, de la 2,548 milioane unităţi la 2,628 milioane unităţi, creştere de aproximativ 79.500 de maşini.

Dacia a livrat anul trecut aproape 430.000 de maşini, în urcare cu 19,3% faţă de 360.000 unităţi în 2012, generând astfel o creştere de peste 60.000 de autovehicule. Vânzările mărcii Renault au urcat anul trecut cu 0,4%, de la 2,122 la 2,131 milioane unităţi.

Profitul operaţional raportat de Renault pentru 2013 depăşeşte media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, care anticipau un rezultat de 1,06 miliarde euro.

Compania prognozează vânzări şi profit operaţional în creştere pentru acest an, în contextul stabilizării pieţelor europene. Pe de altă parte, creşterile pieţelor emergente, cea mai importantă dintre acestea fiind China, sunt "incerte" în viitorul apropiat, notează Renault.

Renault, deţine 43% din acţiunile Nissan, a anunţat joi că ţinteşte, în termen de trei ani, venituri anuale de 50 miliarde euro şi un randament al vânzărilor de peste 5%. Obiectivul privind profitabilitatea se bazează în principal pe tăieri de costuri, inclusiv pe reducerea forţei de muncă şi îngheţarea salariilor, măsuri agreate cu sindicatele în urmă cu un an.

Renault a fost singurul dintre cei mai mari cinci producători auto din Europa (UE plus Elveţia, Norvegia, Islanda) care a înregistrat anul trecut vânzări în creştere pe segmentul autoturismelor, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Creşterea s-a datorat în principal mărcii Dacia, care a înregistrat vânzări în urcare cu 23%, acoperind declinul de 1,5% al mărcii Renault.

Renault şi Nissan, care au format o alianţă în 1999, ţintesc sinergii de cel puţin 4,3 miliarde euro până în 2016, prin intensificarea cooperării în zone precum dezvoltarea, producţia, aprovizionarea şi resursele umane.

Renault a precizat joi că Nissan a contribuit cu 1,5 miliarde euro la profitul de anul trecut. De asemenea, directorul financiar al Renault, Dominique Thormann, a precizat într-o conferinţă că efectele variaţiei de curs valutar au redus cu 619 milioane euro profitul operaţional de anul trecut.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RENAULT,
PROFIT,
VÂNZĂRI
/actualitate/profitul-renault-a-urcat-cu-59-in-2013-dupa-cresterea-vanzarilor-generata-in-principal-de-dacia-12075232
12075232
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.