Profitul grupului BRD a crescut de trei ori în primul trimestru, la 140 milioane lei. Costul riscului s-a redus

Autor: Raluca Ghinea Postat la 06 mai 2015 34 afişări

BRD-Groupe Societe Generale a înregistrat în primul trimestru un profit net consolidat de 140 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât rezultatul din perioada similară a anului trecut, după ce costul net al riscului pentru creditele neperformante s-a redus cu 54,5%, a anunţat miercuri banca.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat la 20%, de la 25% în martie 2014, în urma operaţiunilor de curăţare a bilanţului realizată anul trecut, nivelul rămânând stabil faţă de decembrie.

Gradul de acoperire cu provizioane a urcat de la 71% la 73%, iar costul net al riscului a scăzut cu 54,5% faţă de primele trei luni ale anului trecut, ambele segmente, retail şi non-retail, înregistrând îmbunătăţiri semnificative, se arată într-un comunicat al BRD.

Segmentul retail include persoane fizice, persoane fizice autorizate/profesii liberale, entităţi fără scop lucrativ mici şi companii mici, cu venit sub 1 milion euro şi expunere mai mică de 300.000 euro.

Soldul creditelor nete acordate de grupul BRD clienţilor retail a atins 17,2 miliarde lei, nivel relativ stabil faţă de sfârşitul anului. Pentru persoanele fizice, soldul creditelor a urcat cu 0,3%, la 16,5 nmiliarde lei comparativ cu decembrie şi cu 0,4% faţă de martie, susţinute de creditele pentru locuinţe.

Împrumuturile nou acordate prin programul Prima Casă au consemnat un avans de 40% faţă de primele trei luni ale anului trecut.

Finanţările pe segmentul non-retail au ajuns la un sold de 9,2 miliarde lei, în scădere cu 0,9% faţă de decembrie, pe fondul continuării limitării investiţiilor de către companii, în timp ce soldul creditelor nete pe segmentul companiilor mari a crescut cu 1,3% din decembrie până în martie.

Depozitele au înregistrat un avans de 3,8% comparativ cu martie anul trecut şi au fost relativ stabile faţă de sfârşitul anului, ajungând la 35,9 miliarde lei. Pe segmentul persoanelor fizice, economiile atrase au crescut cu 11% faţă de martie 2014 şi cu 4,4% de la finele anului trecut.

Raportul credite nete/depozite se situa după primele trei luni la 74%, în scădere cu şapte puncte procentuale faţă de martie 2014 şi cu un punct din decembrie.

Venitul net bancar s-a redus cu 4,3%, influenţat negativ de veniturile din dobânzi, evoluţie cauzată de un efect de dobândă negativ şi de volumul în scădere al creditelor non-retail. Celelalte venituri au crescut, datorită unor câştiguri nete mai mari din instrumente derivate, custodie, administrarea activelor şi active financiare disponibile pentru vânzare.

Cheltuielile operaţionale au crescut uşor comparativ cu primul trimestru al anului trecut, înregistrându-se reduceri ale costurilor imobiliare şi de comunicaţii, fiind în scădere şi cheltuielile cu deprecierea şi amortizarea, astfel că banca a ajuns la un raport cost/venit de 53,5%.

BRD este bine capitalizată, înregistrând un indicator de solvabilitate de 17,6% la nivel individual, conform Basel III, faţă de 17,2% la decembrie 2014 şi 15,6% în martie 2014.

Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii se situa la 9,6% în martie, iar activele totale ale băncii erau de 45,8 miliarde lei.

Acţiunile BRD, listate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare la preţul de 10,95 lei/titlu, în creştere cu 0,55% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 7,63 miliarde lei (1,73 miliarde euro).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BRD,
REZULTATE,
/actualitate/profitul-grupului-brd-a-crescut-de-trei-ori-in-primul-trimestru-la-140-milioane-lei-costul-riscului-s-a-redus-14215120
14215120
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.