Secretar de stat în Ministerul Finanţelor: Anul acesta nu sunt emoţii privind deficitul bugetar, stăm foarte bine la trei luni

Autor: Raluca Ghinea Postat la 05 mai 2015 77 afişări

Încadrarea în ţinta de deficit bugetar în termeni ESA stabilită pentru anul acesta prin programul de convergenţă, de 1,45% din PIB, nu prezintă "emoţii" pentru Guvern, întrucât situaţia după primele trei luni este foarte bună, cu un excedent de 0,69%, a afirmat secretarul de stat MFP Enache Jiru.

"Nu sunt emoţii pentru anul acesta în privinţa deficitului bugetar. Situaţia la trei luni este chiar foarte bună. De la un program care prevedea un deficit de 0,65%, avem un excedent de 0,69%. Într-adevăr, ceea ce observăm în evoluţia comportamentului fiscal este nerealizarea investiţiilor", a afirmat marţi Jiru, într-o conferinţă organizată de Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Programul de convergenţă aprobat miercuri de Guvern prevede o ţintă de deficit bugetar de 1,45% din PIB în termeni ESA, din care 0,25 puncte procentuale reprezintă ajustorul pentru confinaţarea proiectelor care beneficiază de fonduri europene.

Ţinta de deficit structural a fost stabilită la 1,25%, din care 0,25 puncte ajustor pentru fonduri europene.

Jiru a amintit că, deşi anul trecut România avea o ţintă de deficit de 2,2% din PIB, a ajuns la o realizare de 1,5%, raportat la o medie în zona euro de 2,2% şi de 2,9% la nivelul statelor Uniunii Europene.

Pentru acest an, estimarea pentru creşterea economică este de 3,2%, iar pentru 2016 Guvernul preconizează 4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DEFICIT BUGETAR,
INVESTIŢII,
/actualitate/secretar-de-stat-in-ministerul-finantelor-anul-acesta-nu-sunt-emotii-privind-deficitul-bugetar-stam-foarte-bine-la-trei-luni-14210630
14210630
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.