Producţia industrială a crescut în primele patru luni ale anului cu 0,8%, dar luna aprilie a adus o accelerare a ritmului la 12%

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 iunie 2024 11 afişări

Producţia industrială a crescut în primele patru luni ale anului cu 0,8% ca serie brută, dar luna aprilie a adus o accelerare a ritmului la 12,1%, fată de aprilie 2023, arată datele INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, productia industrială a crescut cu 0,2% la patru luni şi cu 3,6% în aprilie.

Comparativ cu luna martie 2024, în aprilie productia a scăzut, atât ca serie brută  (-2,1%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-1,3%).

În perioada ianuarie-aprilie, pe ramuri industriale, industria prelucrătoare a crescut cu 1,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 0,5%.

Ajustat sezonier, industria prelucrătoare a avut un avans de 1,2%. În schimb, productia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,2%, respectiv cu 0,5%.

În aprilie 2024, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 12,1%, ca efect al creşterilor industriei prelucrătoare (+16,9%) şi industriei extractive (+5,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 14,7%.

Ca serie ajustată, avansul a fost determinat de  creşterea industriei prelucrătoare (+6,4%) şi a industriei extractive (+3,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 14,8%.

Comparativ cu martie 2024, în aprilie au scăzut toate cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-16,7%), industria extractivă (-0,3%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
serie,
crestere,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.