Problemele nu se termină pentru Facebook: Aplicaţia Nametests a expus datele a peste 120 de milioane de utilizatori

Autor: Alex Ciutacu Postat la 29 iunie 2018 1742 afişări

Problemele nu se termină pentru Facebook: Aplicaţia Nametests a expus datele a peste 120 de milioane de utilizatori

Mai multe informaţii sensibile ale utilizatorilor Facebook au fost expuse la riscuri pentru mai mulţi ani de către o aplicaţie de chestionare deţinută de o companie numită Nametests.com, arată astăzi un cercetător care a încercat să demonstreze ceea ce bănuiau mulţi, şi-anume faptul că scandalul Cambridge Analytica reprezenta doar una dintre situaţiile în care Facebook a lăsat alte aplicaţii să utilizeze datele personale ale utilizatorilor, potrivit Newsweek.

Inti De Ceukelaire, un hacker care vânează practici neetice şi erori, a descoperit că oricine putea accesa informaţiile utilizatorilor care au accesat unul dintre achestionarele aplicaţiei. Acesta a descoperit că datele – nume, date de naştere, postări, statusuri, imagini şi lista de prieteni – ar putea fi compromise chiar şi după ce aplicaţiile au fost şterse.

Cercetătorul, care a încărcat imagini cu problema de securitate pe platforma YouTube, a transmis într-o postare pe blogul personal că a fost „şocat” când a aflat că informaţiile utilizatorilor Facebook sunt afişate de aplicaţie şi pe link-uri externe, care ar putea fi accesate de oricine. „Într-o situaţie normală, alte website-uri nu ar trebui să aibă acces la aceste informaţii”, avertizează el.

Problema a fost raportată către Facebook în 22 aprilie şi rezolvată la sfârşitul lunii iunie a anului acesta. Potrivit înregistrărilor de pe internet, problema există încă din 2016. Nametests, care are 120 de milioane de utilizatori activi lunar, mulţumită paginilor Facebook ce pot fi traduse în mai multe limbi, oferă teste şi chestionare de-a lungul platformelor de social media. Dezvoltatorul a transmis că nu are „nicio dovadă a abuzurilor comise de terţi”.

Însă De Ceukelaire spune că implicaţiile pot fi semnificative. „Îmi imaginez că nu vreţi să ştie toate website-urile cine sunteţi, mai ales să vă fure informaţiile şi datele”, scrie el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
utilizatori,
facebook,
aplicatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.