Încă o problemă pentru economia Regatului Unit: Brexitul a costat Marea Britanie 330.000 de lucrători din toate domeniile. Cele mai mari lipsuri s-au înregistrat în sectorul comerical şi în industria hotelieră

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 17 ianuarie 2023 40 afişări

Încă o problemă pentru economia Regatului Unit: Brexitul a costat Marea Britanie 330.000 de lucrători din toate domeniile. Cele mai mari lipsuri s-au înregistrat în sectorul comerical şi în industria hotelieră

Reducerea imigraţiei în urma Brexitului a dus la un deficit de 330.000 de lucrători în Marea Britanie, contribuind la o piaţă a muncii mai restrânsă şi alimentând inflaţia, a raportat Bloomberg.

Sectoarele slab calificate, inclusiv comerţul cu amănuntul şi industria hotelieră, au fost cele mai afectate de sfârşitul libertăţii de circulaţie în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit unei analize realizate de Centrul pentru Reforme Europene.

Cifrele reflectă una dintre problemele înregistrate de economia Regatului Unit în urma Brexitului. Deşi guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a făcut presiuni pentru ieşirea din UE, acum se luptă să limiteze consecinţele economice ale deciziei.

Guvernul britanic a promis că va lua măsuri drastice împotriva ofertei de forţă de muncă ieftină din Europa atunci când a introdus un nou sistem de imigraţie post-Brexit.

Marea Britanie a pierdut aproximativ 1% din forţa sa de muncă din cauza impactului Brexitului, potrivit economiştilor John Springford şi Jonathan Portes. 

Lipsa de muncitori a contribuit la alimentarea celei mai puternice creşteri salariale din Marea Britanie în afara pandemiei, creând mai multe bătăi de cap pentru Banca Angliei, care luptă cu o inflaţie dureros de ridicată. Oficialii au precizat că cele mai mari deficite de lucrători din afara UE au fost constatate în sectoarele de transport şi depozitare, comerţ cu amănuntul şi HoReCa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.