PRIVATE EQUITY: Mai multe de cumparat, aproape nimic de vanzare

Postat la 09 ianuarie 2007 2 afişări

Dupa un an mai degraba linistit, dar cu doua exituri de mare anvergura, fondurile de private equity intra in 2007 cu mari planuri. De noi achizitii, pentru ca nu au mai nimic de vanzare.

Dupa un an mai degraba linistit, dar cu doua exituri de mare anvergura, fondurile de private equity intra in 2007 cu mari planuri. De noi achizitii, pentru ca nu au mai nimic de vanzare.

 

Vrem sa facem cat mai multe tranzactii", spun la unison administratorii fondurilor de investitii active in Romania. Fiecare are "pe teava" cateva achizitii, dar - in mod evident pentru o industrie renumita pentru discretia sa - nu vor sa dea detalii.

 

Totusi, punand cap la cap toate planurile anuntate, in acest an ar trebui sa se incheie in Romania intre zece, poate chiar 20 de tranzactii in care sa fie implicate fonduri de investitii, excluzand fondurile specializate in real estate. Valoarea achizitiilor facute de investitorii de private equity ar putea depasi astfel 100 de milioane de euro, cea mai optimista estimare avand in vedere o valoare poate chiar de doua ori mai mare.

 

"Oportunitatile incep sa se inmulteasca. Sunt multe businessuri crescute dupa 1990, care au devenit foarte interesante", constata Cristian Nacu, vicepresedinte al Enterprise Investors (EI), companie care administreaza mai multe fonduri regionale de investitii. Acum firma analizeaza sase potentiale tinte de achizitii. "In prima jumatate a anului vom finaliza probabil o tranzactie", apreciaza oficialul EI. Prin fondurile administrate, EI detine deja in Romania lantul de supermarketuri Artima, producatorul de materiale de constructii Macon Deva si un pachet minoritar din actiunile furnizorului de software Siveco.

 

Cate tranzactii vor fi incheiate dintre toate discutiile de pana acum? "Macar una, daca nu chiar doua-trei", spera Cristian Nacu. Bani sunt: EI a strans toamna trecuta al saselea fond al companiei, cu o capitalizare de 658 de milioane de euro. Istoria le-a aratat insa reprezentantilor fondurilor de investitii ca nu toate discutiile se transforma in contracte. Astfel ca sunt destul de circumspecti in a anunta daca si cand tranzactiile in lucru ar putea fi incheiate.

 

Reprezentantii GED Capital, care administreaza GED Eastern Fund II, sunt mai optimisti. Compania se afla "in faze avansate cu circa zece proiecte, in Romania si Bulgaria", spune Francisc Bodo, investment director la GED Capital. In acest an, fondul preconizeaza "intre trei si cinci" investitii.

 

Si Enterprise Capital, firma care administreaza Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), si Balkan Accesion Fund (BAF) lucreaza la mai multe proiecte in cele doua noi membre ale Uniunii Europene. "Vom face 7-8 investitii in 2007, dintre care 4-5 in Romania", afirma Horia Manda, manager al celor doua fonduri. Pentru moment insa se poarta discutii pe numai cinci tranzactii, dintre care patru in Romania.

 

De asemenea, compania americana de investitii Advent International, care administreaza unul dintre cele mai mari fonduri din regiune, este implicata in discutii pentru cateva investitii in Romania. Dintre acestea este posibil sa se incheie una sau doua, fiecare in valoare de 20-30 de milioane de euro.

 

Tinte par deci sa fie, dar managerii fondurilor sunt extrem de discreti cand vine vorba de companiile vizate. In mod traditional, fondurile de investitii au cateva domenii preferate, precum retailul, serviciile financiare sau industria farmaceutica.

 

De altfel, cele mai mari tranzactii de anul trecut pentru industria de private equity au fost in domeniul financiar si in productia de medicamente. Advent International a vandut Terapia catre producatorul indian Ranbaxy Laboratories pentru 324 mil. dolari. Surse din piata spun ca, in urma acestei tranzactii, Advent a scos de zece ori mai multi bani decat investise cu doi ani si jumatate mai devreme. In 2003, compania de investitii platise circa 45 mil. dolari, partial din surse bancare, pentru 95% din actiunile fabricii clujene. "Terapia (vanzarea companiei - n.r.) este reprezentativa nu atat prin marimea tranzactiei, cat pentru ceea ce echipa de management a realizat in doar trei ani", spune Emma Popa Radu, sefa biroului regional al Advent.

 

Doua luni mai tarziu, GE Money - divizia de servicii financiare a General Electric - a preluat dintr-un foc trei firme de profil. Liantul dintre acestea era RAEF, actionar majoritar la toate cele trei: firma de leasing Motoractive, compania de consumer finance Ralfi - Estima Finance si societatea de credit ipotecar Domenia Credit. Tranzactia a avut o valoare de circa 145 de milioane de euro, suma din care RAEF a obtinut circa 100 de milioane de euro, de sapte ori mai mult decat investise, potrivit lui Horia Manda.

 

Pe final de an, GED Capital a iesit din afacerea hoteliera Continental, in care era prezent de zece ani, prin intermediul primului fond al companiei dedicat Europei de Est - Fondul Roman Post-Privatizare (FRPP). Conform estimarilor, GED a incasat de la actionarul majoritar al lantului hotelier - Radu Enache - circa 10 mil. euro, de aproximativ doua ori mai mult decat a investit.

 

Acestea au fost insa printre ultimele exituri de anvergura. Pentru ca primul ciclu al investitiilor de private equity s-a incheiat, iar noile investitii ale fondurilor in Romania - realizate in ultimii doi ani - "sunt prea tinere pentru a vinde", dupa cum spune Cristian Nacu. Pe de alta parte, in aceasta industrie e de vanzare aproape orice, iar fondurile nu ar refuza un pret foarte bun, chiar daca investitia nu "s-a maturizat" inca.

 

Au mai ramas, e drept, cateva companii mai mici in portofoliile investitorilor de private equity. GED, de exemplu, mai detine cateva participatii ale Fondului Roman Post Privatizare, dintre care cea mai interesanta ar putea fi distribuitorul de utilitati Vitalgaz. Oresa Ventures, care a preluat anul trecut producatorul de vopsele Fabryo (fost Guzuchim), mai detine participatii la distribuitorul de apa La Fantana si retailerul de IT si electronice Flamingo. Oresa a devenit actionar al Flamingo in urma unei tranzactii prin care compania de IT a cumparat retailerul de electrocasnice Flanco, la care Oresa era actionar majoritar.

 

Mai sunt, de asemenea, si cateva companii listate la Bursa de Valori, in al caror actionariat se mai regasesc inca fonduri de investitii intrate cu multi ani in urma. Desi unele dintre fonduri si-au incheiat deja durata planificata de viata, din cauza conditiilor slabe de pe piata nu au reusit sa-si lichideze participatiile. Un caz este producatorul de articole de cauciuc Rolast Pitesti, in care erau implicate fonduri ca RAEF, Romanian Reconstruction Capital (RRC) si Romanian Investment Fund (RIF). Cele trei au detinut pana in mai peste 70% din actiunile companiei. Apoi RAEF si RRC au iesit din actionariat, RIF si-a redus participatia, iar acum Rolast este controlata de o firma din Cipru, Naniero Investments.

 

In acest context, o tranzactie interesanta pare a fi o posibila vanzare a producatorului de vopsele Policolor. Compania are un actionariat asemanator cu Rolast, fiind controlata de aceleasi trei fonduri de investitii. In ultimii ani, producatorii de vopsele, dar si de materiale de constructii au fost in centrul atentiei. Advent a preluat in 2005 Düfa pentru ca, in 2006, Oresa sa cumpere aproximativ jumatate din actiunile Fabryo.

 

Pe lista posibilelor exituri mai sunt si alte nume, dar mult mai putine decat in anii trecuti. Pentru moment, administratorii fondurilor de investitii cauta mai degraba locuri unde sa-si plaseze banii decat cumparatori.

 

Iar afacerile anului 2007 ar putea fi "achizitii care vor conduce la consolidarea unor sectoare pe plan national si chiar regional", crede Horia Manda de la RAEF. Emma Popa Radu, care conduce din Romania si activitatea de investitii in Turcia si Bulgaria a Advent, apreciaza ca s-ar putea dezvolta o piata a tranzactiilor regionale. Advent a cumparat recent in Turcia un producator de componente pentru industria mobilei, cu vanzari semnificative si in Romania. "Tranzactiile «cross-border» sunt importante, pentru ca ne permit sa ne dezvoltam activitatea dincolo de piata romaneasca, prin oportunitati de achizitii si fuziuni la nivel regional", spune Popa Radu.

 

Cert este ca in acest an devin si mai interesante pentru investitorii cu capital de risc sectoare economice cu potential ridicat de crestere odata cu aderarea la UE (constructii, materiale de constructii, servicii financiare, infrastructura, ecologizare, comunicatii), spune Manda. "Plus serviciile business-to-business, companiile din domeniul ingrijirii sanatatii", completeaza lista Laurentiu Ispir, investment officer la Oresa Ventures.

 

Prin urmare, fonduri active sunt, bani de asemenea, se gasesc si tinte, si domenii economice interesante. Insa piata iti poate rezerva surprize, dupa cum spune Francisc Bodo de la GED Capital. Si atunci incerci sa pregatesti alte surprize. Sau, cum sugereaza Bodo, "industria de private equity s-a schimbat si se schimba rapid. Ne uitam acum la tinte de investitii in domenii inedite".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/private-equity-mai-multe-de-cumparat-aproape-nimic-de-vanzare-1007876
1007876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.