Primul miting Pegida din afara Germaniei: Aproximativ 200 de persoane au manifestat în Norvegia

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 13 ianuarie 2015 80 afişări

Aproape 200 de persoane au defilat împotriva islamului luni, la Oslo, răspunzând apelului mişcării Pegida, apărute în Germania dar care se extinde deja în alte ţări europene.

Obiectivul este "să se atragă atenţia asupra faptului că există provocări mari, probleme mari, legate de imigraţia musulmanilor în Norvegia, sub influenţa islamului", a declarat pentru AFP Max Hermansen, un profesor de liceu, aflat la originea marşului, primul organizat în afara Germaniei.

Hermansen le-a reproşat musulmanilor practici culturale - circumcizia, căsătoria forţată, oprimarea homosexualilor - contrare "valorilor umaniste", că sunt suprareprezentaţi în statisticile cu privire la infracţiuni şi criminalitate şi că sunt "o catastrofă economică pe termen lung pentru Norvegia".

El a refuzat să comenteze despre o posibilă asociere a mişcării sale cu extremistul de dreapta Anders Behring Breivik. Pe 22 iulie 2011, Breivik a omorât 77 de persoane, în această ţară scandinavă, afirmând că s-a angajat într-o cruciadă împotriva multiculturalismului şi "invaziei musulmane". El ispăşeşte o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, susceptibilă să fie prelungită.

Manifestanţii, inclusiv câţiva străini, au defilat paşnic în zona Primăriri Oslo, arborând steaguri norvegiene, după care s-au dispersat fără incidente.

Poliţia a numărat 190 de participanţi, o mobilizare care s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, convocată pe reţele de socializare. Adunarea este prevăzută de-acum săptămânal, potrivit lui Hermansen.

O mână de contramanifestanţi de la SOS Rasismul, care purtau o banderolă cu mesajul "Societatea împotriva urii musulmanilor", le-a strigat "Fără rasişti pe străzile noastre!".

La câteva sute de metri distanţă, aproape 1.000 de persoane participau la alt miting, potrivit postului NRK. Prevăzut iniţial contra Pegida, mitingul a adus un omagiu victimelor atacurilor jihadiste de la Paris.

Mişcarea Pegida (acronimul de la "Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului") a fost înfiinţată în estul Germaniei. După o primă defilare, la care au participat 500 de persoane, în octombrie, mişcarea a luat amploare şi a adunat 25.000 de persoane luni.

Mişcarea speră să profite de pe urma atentatelor din Franţa şi să atragă noi membri.

Pegida are ramificaţii - care există deja sau sunt doar anunţate - în Austria, Norvegia, Suedia şi Elveţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NORVEGIA,
PEGIDA,
ISLAM
/actualitate/primul-miting-pegida-din-afara-germaniei-aproximativ-200-de-persoane-au-manifestat-in-norvegia-13762100
13762100
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.