Prima notă de plată pentru economia mondială, după explozia epidemiei cu coronavirus. Cifrele probabile sunt ameţiroare

Postat la 11 martie 2020 745 afişări

Prima notă de plată pentru economia mondială, după explozia epidemiei cu coronavirus. Cifrele probabile sunt ameţiroare

Epidemia de coronavirus ar putea costa economia globală între 120 şi 160 de miliarde de dolari, de trei-patru ori mai mult decât epidemia de SARS din 2003, scrie Mircea Bozga, partener servicii de audit al riscului la Price Waterhouse Coopers România, într-o analiză remisă MEDIAFAX.

„Efectul virusului asupra economiei globale este dificil de estimat în prezent. Însă, economiştii care au evaluat că epidemia SARS a costat în jur de 40 de miliarde dolari, preconizează că virusul Covid-19 ar putea costa de trei sau patru ori mai mult", spune Mircea Bozga.

Măsurile dispuse pentru stoparea răspândirii coronavirusului în Italia şi China, care presupun închiderea activităţilor economice şi sociale în sens larg, ar putea duce mai multe economii asiatice şi europene în recesiune în prima jumătate a acestui an.

Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările de creştere globală, iar Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a preconizat o reducere la jumătate a creşterii globale din cauza virusului.

„Situaţia este complexă pentru directorii executivi în exerciţiu pentru că depăşeşte experienţa celor mai multora dintre ei, având în vedere că mandatul mediu al unui CEO este de cinci ani, iar ultima epidemie similară, dar la un nivel mai redus, a fost SARS în anul 2003. SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a durat nouă luni. Într-o perioadă mult mai scurtă, Covid-19 a infectat de peste zece ori mai mulţi oameni şi se răspândeşte rapid", mai punctează Bozga.

Acesta arată că cel mai important factor pentru gestionarea oricărei crize este pregătirea, iar asta înseamnă că fiecare companie trebuie să aibă un plan de criză şi de continuitate dacă vrea să supravieţuiască crizei actuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cifre,
economie mondiala,
epidemie,
nota

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.