Prima companie gigant care este pe listă să fie NAŢIONALIZATĂ din cauza crizei COVID-19

Autor: Alex Ciutacu Postat la 14 aprilie 2020 340 afişări

Compania TAP-Air Portugal ar putea fi naţionalizată din cauza impactului pandemiei de coronavirus asupra bilanţului operatorului aerian, a anunţat premierul portughez Antonio Costa, marţi, citat de FT.

„Nu putem exclude posibilitatea naţionalizării TAP sau a altor companii care sunt absolut fundamentale pentru ţara noastră. Nu ne putem asuma riscul de a le pierde în timpul crizei”, a spus premierul Antonio Costa.

Operatorul portughez a concediat temporar 90% dintre cei 10.000 de angajaţi, după ce a fost nevoit să îşi reducă dramatic numărul de zboruri din cauza măsurilor impuse pentru a împiedica răspândirea pandemiei la nivel global.

Compania a fost parţial privatizată în 2015, într-o tranzacţie după care statul a rămas doar cu o participaţie de 50%.

Atlantic Gateway, un consorţiu privat condus de antreprenorul brazilian David Neeleman, deţine 45% din companie, în timp ce angajaţii controlează 5%.

Unii acţionari ai TAP şi-au exprimat interesul de a-şi vinde participaţiile, a spus Costa într-o discuţie cu un radio portughez.

În acelaşi timp, el a mai spus că o altă companie şi-a exprimat interesul de a investi în operatorul aerian, dar tranzacţia a fost suspendată din cauza magnitudinii pandemiei.

Această remarcă a lui ar putea fi o referinţă la ştirile care au apărut în presa germană în luna februarie, potrivit cărora Lufthansa şi United Airlines luau în calcul o preluare comună a TAP-Air Portugal.

Portugalia a raportat până acum 17.448 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, după o creştere de 514 cazuri în ultimele 24 de ore. Numărul de morţi cauzate de COVID-19 a crescut cu 32 în acelaşi interval de timp, ajungând la un total de 567.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.