Preţul gazelor în Germania nu va scădea înainte de sfârşitul anului 2023

Autor: Andreea Tobias Postat la 28 decembrie 2022 30 afişări

Preţul gazelor în Germania nu va scădea înainte de sfârşitul anului 2023

Consumatorii germani vor trebui să suporte preţuri ridicate la gaze timp de cel puţin un an, după ce costurile au crescut vertiginos din cauza reducerilor de aprovizionare din Rusia, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

"Va trebui să suportăm în continuare preţuri mai mari pe parcursul următorului an", a declarat Habeck pentru dpa. El spera ca preţurile să scadă din nou până la sfârşitul anului 2023, când infrastructura necesară pentru a înlocui livrările de gaze ruseşti ar urma să fie finalizată, a spus ministrul.

Totuşi, chiar şi atunci nu se aştepta ca preţurile să scadă sub nivelul din 2021, a spus Habeck.

În cursul războiului rusesc împotriva Ucrainei, livrările de gaze din Rusia - care reprezentau 55% din consumul german înainte de conflict - au fost complet oprite.

Acest lucru a dus la un efort major din partea guvernului german de a umple depozitele de gaze ale ţării de la alţi furnizori înainte de iarnă.

De asemenea, Berlinul a depus eforturi susţinute pentru a-şi diversifica aprovizionarea cu gaze de la blocarea importurilor din Rusia şi de la exploziile încă neexplicate ale unor conducte cheie din Marea Baltică care transportă gaze către Europa. Un nou terminal pentru importul de gaz natural lichefiat (GNL) a fost aprobat şi construit rapid pe coasta germană a Mării Nordului.

De asemenea, guvernul a introdus un plafon temporar pentru preţul gazelor naturale, al încălzirii şi al electricităţii, menit să uşureze situaţia consumatorilor şi a industriei în faţa creşterii rapide a costurilor energiei.

Habeck a subliniat importanţa extinderii în continuare a infrastructurii de gaze naturale. "Preţurile sunt atât de mari deoarece jumătate din gazul pe care Germania îl consumă a fost tăiat de îngheţarea livrărilor de către Putin, iar noi nu aveam nicio infrastructură de aprovizionare în afară de gazoducte", a spus el.

"Dacă vom reuşi să ne extindem în continuare în ritmul actual, atunci vom reconecta Germania la piaţa mondială", a prezis Habeck, referindu-se la construcţia terminalului GNL. "Şi atunci vom obţine, de asemenea, preţuri pe piaţa mondială care sunt semnificativ mai mici decât cele pe care le avem acum".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
gaze,
preţ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.