Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat în cadrul emisunii "60 Minutes" că Fed se fereşte să reducă ratele în viitorul apropiat din pricina inflaţiei încă imprevizibile

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 februarie 2024 8 afişări

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat în cadrul emisunii "60 Minutes" că Fed se fereşte să reducă ratele în viitorul apropiat din pricina inflaţiei încă imprevizibile

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că americanii ar putea fi nevoiţi să aştepte după luna martie pentru ca banca centrală să reducă dobânzile, deoarece oficialii aşteaptă mai multe date economice care să confirme că inflaţia se îndreaptă spre 2%, raportează Bloomberg.

Într-un interviu realizat joi în cadrul emisiunii 60 Minutes de la CBS, difuzat duminică seara, Powell a încercat să explice unui public larg raţionamentul băncii centrale referitor la eventualele reduceri viitoare.

„Există un pericol real în ceea ce priveşte demararea timpurie a campaniei de reducere a ratelor, deoarece datele pe care le-am înregistrat în ultimele şase luni, deşi pozitive, nu reprezintă un indicator real al direcţiei în care se îndreaptă inflaţia”, a declarat Powell în interviul acordat lui Scott Pelley de la CBS, potrivit unei transcrieri furnizate de televiziune.

„Cel mai înţelept lucru este să mai aşteptăm o vreme pentru a fi complet siguri că datele pe care le-am înreigstrat în ultima jumătate de an confirmă faptul că inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2% într-un mod sustenabil”.

Powell a declarat că nu este probabil ca Federal Open Market Committee, grupul de experţi al Fed care stabileşte ratele dobânzilor, „să ajungă la acest nivel de încredere" cu privire la traiectoria inflaţiei până la reuniunea din 19-20 martie, reluând remarcile făcute miercuri la o conferinţă de presă.

Şeful Fed a mai spus că nu se aşteaptă ca factorii de decizie să îşi modifice „dramatic" previziunile legate de dobânzile pentru 2024, care în decembrie ilustrau faptul că rata de referinţă a dobânzii la credite va ajunge la 4,6% până la sfârşitul anului, potrivit estimării lor mediane.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.