Presa internaţională stă cu ochii pe BNR: Majorarea dobânzilor ia o pauză pe fondul inflaţiei care dă semne de ameliorare

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 mai 2023 81 afişări

Presa internaţională stă cu ochii pe BNR: Majorarea dobânzilor ia o pauză pe fondul inflaţiei care dă semne de ameliorare

Se aşteaptă ca BNR să ia o pauză de la politica de majorare a dobânzilor în contextul în care factorii de decizie se aşteaptă ca inflaţia să înregistreze cea mai rapidă scădere din ultimele două decenii, scrie Bloomberg.

Factorii de decizie de la Bucureşti vor menţine miercuri dobânda de referinţă la 7%, potrivit tuturor economiştilor intervievaţi într-un sondaj Bloomberg. Banca a oprit un ciclu de înăsprire a politicii monetare după ce 11 majorări au ajutat la limitarea costurilor de împrumut care au atins cel mai ridicat nivel din 2010. 

Creşterea preţurilor este aşteptată să încetinească la aproximativ 7% la sfârşitul acestui an, de la 14,5% în martie. Cu toate acestea, Banca Naţională a României s-a abţinut de la a anunţa un final ferm al ciclului de înăsprire, pe fondul incertitudinilor declanşate de războiul din Ucraina şi de preţurile energiei.

Banca va aproba, de asemenea, o prognoză actualizată a inflaţiei, care va fi prezentată în zilele următoare.

În timp ce Banca Centrală Europeană a semnalat că nu a terminat cu creşterile de rate, invocând inflaţia de bază încă ridicată, factorii de decizie din mai multe naţiuni est-europene, care au majorat costurile de împrumut mult mai devreme, au adoptat o atitudine prudentă şi aşteaptă să vadă efectul deciziilor luate în economie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inflatie,
bnr,
majorare,
dobanzi,
fond,
pauza,
ochi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.