Premieră istorică: Marea Britanie testează combinarea a două vaccinuri diferite la aceeaşi persoană, cu prima doză AstraZeneca şi rapel Pfizer

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 februarie 2021 53 afişări

Premieră istorică: Marea Britanie testează combinarea a două vaccinuri diferite la aceeaşi persoană, cu prima doză AstraZeneca şi rapel Pfizer

Marea Britanie este prima ţară din lume care anunţă că va începe o serie de teste pentru a explora combinarea a două vaccinuri diferite pentru aceeaşi persoană, în încercarea de a flexibiliza campania naţională de vaccinare, potrivit CNBC.

Studiul va fi condus de Universitatea din Oxford şi desfăşurat alături de National Immunisation Schedule Evaluation Consortium. Acesta va evalua fezabilitatea utilizării unei prime doze de la un producător, urmată de rapel de la alt producător.

Speranţa britanicilor este că acest studiu va ajuta la înţelegerea modului în care se îmbină două seruri diferite şi poate va oferi informaţii noi cu privire la combaterea virusului.

„Dacă demonstrăm că aceste vaccinuri sunt interschimbabile, asta va aduce o flexibilitate mai mare a campaniei de vaccinare, şi va putea oferi dovezi cu privire la modalităţile pe care le avem la îndemână pentru a combate noile tulpini de virus”, a declarat Matthey Snape, profesor asociat în cadrul Universităţii Oxford şi cel care conduce noul studiu.

Studiul este numit pe hârtie „Covid-19 Heterologous Prime Boost study”, dar este poreclit „Com-Cov”. Acesta va cuprinde peste 800 de voluntari cu vârste de peste 50 de ani din Marea Britanie, pentru a evalua patru combinaţii diferite.

Prima combinaţie va fi formată dintr-o primă doză Oxford-AstraZeneca cu rapel Pfizer-BioNTech. Aceasta va fi comparată cu o a doua situaţie, în care ambele doze sunt Oxford-AstraZeneca.

Cercetătorii vor testa şi modul în care se combina o primă doză Pfizer-BioNTech cu rapel Oxford-AstraZeneca. Aceasta va fi comparată cu o a doua situaţie, în care ambele doze sunt Pfizer-BioNTech.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.