Povestea tânărului care a dezvoltat primul tractor agricol 100% românesc: „Am vrut să las ceva în urmă”

Autor: Ioana Matei Postat la 23 august 2019 715 afişări

„Unul dintre cele mai importante lucruri de până acum care au ajutat la dezvoltarea companiei a fost că nu s-au pus banii pe primul loc şi tot timpul era prioritară dorinţa de a face ceva – de a lăsa ceva în urmă.”

Povestea tânărului care a dezvoltat primul tractor agricol 100% românesc: „Am vrut să las ceva în urmă”

Tânărul Andrei Oltean, director de dezvoltare al IRUM Reghin, este cel care a pus la cale dezvoltarea proiectului primului tractor agricol 100% românesc, TAGRO, lansat în 2018 de IRUM Reghin.

Părinţii săi, Mircea şi Violeta Oltean, sunt fondatorii companiilor IRUM şi Maviprod, cu activităţi în producţia de utilaje agricole şi forestiere şi comercializarea pieselor de schimb. Andrei Oltean a crescut odată cu afacerea de familie dezvoltată de părinţii săi: „Îmi mai aduc aminte că ai mei erau tot timpul foarte ocupaţi şi mai ales la începuturi biroul însemna mult şi acasă – de exemplu duminica în bucătărie tata făcea contabilitatea etc. Toate aceste lucruri m-au racordat mult la afacere, auzind ce se întâmplă în casă eram convins că asta vreau să fac.” Apoi tot timpul s-a simţit atras de tractoare: „Când eşti mic, te întreabă lumea ce vrei să fii; eu ziceam tractorist – cam acesta a fost primul job pe care mi-l doream – , iar acum am ajuns să facem tractoare”. Andrei Oltean a făcut facultatea la Cluj, dar a urmat un semestru la Universitatea Tehnică din Stuttgart – „o zonă foarte puternică pe tipul acesta de învăţământ, fiindcă în Stuttgart sunt Mercedes, Porsche, ei au sediile acolo şi cresc o serie de ingineri de valoare”. Apoi la doctorat iarăşi a fost câteva luni în Germania, în zona de motoare diesel, undeva în nord. În rest, spune că încearcă să ajungă la cât mai multe cursuri internaţionale: „Acestea sunt la un alt nivel şi m-am lămurit acum şi mai mult că este foarte importantă educaţia”. În timp ce Andrei Oltean este în prezent directorul de dezvoltare al grupului, Mircea Oltean este directorul general al IRUM, iar mama sa este directorul general al Maviprod. 

Profilul lui Andrei Oltean a apărut în ediţia de anul acesta a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.