Poroşenko: Am o veste bună. Acordurile de la Minsk au fost respectate pentru prima dată în estul Ucrainei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 05 septembrie 2015 116 afişări

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a apreciat sâmbătă că acordurile de pace au fost respectate - pentru prima dată - în această săptămână, în estul ţării, o zonă aflată sub controlul separatiştilor proruşi, unde rebelii au anunţat o "remaniere" a conducerii lor politice, relatează AFP online.

"Am o veste bună. De o săptămână, nu se mai trage pe front. Este prima săptămână în care acordurile de pace de la Minsk sunt aplicate", a declarat Poroşenko, potrivit unor imagini televizate.

Există în continuare militari care mor în zona de conflict, "aruncaţi în aer de mine artizanale sau în accidente rutiere, dar nu în lupte", a subliniat el.

"Acest lucru ne dă speranţa că eforturile noastre vor contribui la construirea unui stat eficient", a continuat şeful statului ucainean, în timpul unei vizite la un centru de recrutare de candidaţi la un post în Parchet.

Poroşenko a făcut acest anunţ în contextul în care Denis Puşilin, emisarul "republicii populare" de la Doneţk (DNR) la negocierile de pace, l-a înlocuit la şefia "parlamentului" local pe Andrei Purghin, mai radical şi mai autonom, potrivit unui site separatist.

Această "remaniere" - un rezultat al unei lupte pentru putere catalogată drept "lovitură de stat" de către presă, bloggeri ucraineni şi separatişti - ar putea, în opinia unora, să explice acalmia din zona de conflict.

Şeful DNR Aleksandr Zaharcenko a declarat sâmbătă, la rândul său, că "nu există nicio alternativă" la acordurile de pace de la Minsk, semnate în februarie, în urma unei medieri franco-germane.

"Toate celelalte opţiuni ar antrena morţi fără sens, pagube şi o prăbuşire economică", a asubliniat Zaharcenko, într-o declaraţie publicată pe site-ul "oficial" rebel.

Acordurile de la Minsk au condus la intrarea în vigoare a unui armistiţiu, de la jumătatea lui februarie, dar care a fost încălcat în mod frecvent. Războiul civil din Ucraina s-a soldat, începând din aprilie 2014, cu peste 6.800 de morţi.

Grupul de contact - alcătuit din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate în Europa (OSCE) şi emisari ai separatiştilor - a convenit în mod verbal, la sfârşitul lui august, o nouă respectare armistiţiului, începând de la 1 septembrie, o înţelegere în general respectată.

Însă, conducătorii separatişti au anunţat, sâmbătă, moartea unui civil, cu o zi înainte, în apropiere de bastionul rebel Doneţk, în urma unor "tiruri ale armatei ucrainene".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
POROŞENKO,
CRIZĂ
/actualitate/porosenko-am-o-veste-buna-acordurile-de-la-minsk-au-fost-respectate-pentru-prima-data-in-estul-ucrainei-14701609
14701609
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.