Toti impotriva tuturor

Postat la 26 ianuarie 2010 31 afişări

Anuntul lui Miron Mitrea (foto) ca va candida pentru sefia PSD implica in sine un esec al celor care il contesta pe Mircea Geoana, in primul rand pentru ca ei nu au reusit sa propuna o alternativa mai onorabila la actuala conducere.

De fapt, chiar Mitrea a recunoscut, in anuntul de lansare a candidaturii, ca s-a decis sa faca acest gest din cauza ezitarilor lui Cristian Diaconescu, care a inselat deocamdata asteptarile de a se inscrie in cursa pentru functia suprema in partid.

Totodata, candidatura lui Mitrea - acuzat prompt de simpatii portocalii - imparte partidul nu in doua tabere (pro si anti-Mircea Geoana), ci chiar in trei, dupa ce proaspatul challenger a anuntat ca Adrian Nastase nu va face parte din echipa de conducere pe care o are in vedere. Lupta in trei pentru sefia partidului - caci Adrian Nastase nu a dat niciun semn ca ar renunta la lupta, fie ea si intr-un tandem cu Ion Iliescu - creste sansele actualului presedinte de a scoate un rezultat bun in apropiatul meci. Pentru a-si testa sansele, Mircea Geoana a convocat la Bran si o sedinta informala cu lideri ai organizatiilor din teritoriu, dupa o perioada de tatonare a starii de spirit din filiale.

Deocamdata, in PSD au loc mici reglaje de finete pentru apropierea Consiliului National. Victor Ponta (un adversar declarat al actualei echipe de conducere) a fost inlocuit cu Liviu Dragnea la sefia comisiei care aduna propunerile de modificare a statutului partidului. Masura a fost criticata drept ilegala de Adrian Nastase, care sustine ca ea a fost luata in afara forurilor partidului. Adrian Nastase a pornit el insusi la un atac la baioneta la adresa lui Mircea Geoana, sprijinit activ de Ion Iliescu (care si-a redescoperit dusmanii din 2005, i.e. grupul de la Cluj), ceea ce a intarit ipoteza unui tandem al restauratiei intre cei doi la apropiatul congres. Tot de restauratie poate fi legata si invocarea de catre Miron Mitrea a numelui lui Sorin Oprescu, care in ultima perioada si-a revizuit declaratiile in care excludea o eventuala revenire in partidul parasit in urma cu doi ani pentru Primaria Bucurestiului.

Pe scurt

  • JUSTITIE

    Chiar nu mai e nimeni? Controversa legata de postul de presedinte al Inaltei Curti de Justitie si Casatie anunta sa se perpetueze, dupa ce reluarea alegerilor ameninta sa fie lovita de nulitate. Concret, dupa ce presedintele Traian Basescu a notificat oficial CSM ca nu va semna numirea Lidiei Barbulescu in functie (cea care detine interimatul pozitiei si care a fost validata de CSM pentru un mandat valid), Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat reluarea cursei pentru acest post. Pana in ultima zi consacrata inscrierilor era certa o singura candidatura, cea a judecatorului Danut Cornoiu. El fusese insa respins la o tentativa anterioara; potrivit regulamentului, nu avea dreptul sa fie ales fiindca fusese sanctionat disciplinar intr-un caz de litigiu de proprietate in care a avantajat familia fostului ministru al justitiei, Monica Macovei. Dat fiind acest precedent si intentiile Lidiei Barbulescu de a se reinscrie in cursa, nu e exclus ca si acest scrutin sa fie invalidat.

  • PNL

    Cine sapa groapa cui. Partidul National Liberal se va reuni cel mai probabil in cadrul unui congres in luna septembrie a acestui an, o decizie definitiva urmand sa fie luata in urmatoarele zile la Delegatia Permanenta a partidului. La doi ani de la preluarea conducerii partidului, echipa condusa de Crin Antonescu nu se poate lauda cu rezultate notabile, cu exceptia scorului relativ bun inregistrat la primul tur al prezidentialelor de catre liderul formatiunii. Cea mai mare nemultumire, sesizata de liderii filialelor si enuntata de fostul presedinte Calin Popescu-Tariceanu, este lipsa de flexibilitate in negocierile cu PD-L a actualei conduceri, ceea ce a facut ca liberalii sa rateze o noua sansa de a ajunge la guvernare. Tot o ratare a guvernarii, in 2008, a fost determinanta pentru inlocuirea lui Tariceanu de catre Antonescu, care si-a atras filialele cu promisiunea ca partidul nu va sta in opozitie pana in 2012.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/toti-impotriva-tuturor-5446815
5446815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.