BREAKING Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de Iohannis să formeze noul Guvern/ Liderul PNL, primele declaraţii la Cotroceni

Postat la 15 octombrie 2019 89 afişări

Şeful statului a anunţat că l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL şi „promotorul moţiunii de cenzură”, să formeze noul Guvern. Preşedintele USR Dan Barna, liderul UDMR Kelemen Hunor şi preşedintele PNL Ludovic Orban au fost ultimii politicieni pe care preşedintele i-a consultat marţi pentru formarea majorităţii. Liderul USR, Dan Barna, l-a prevenit pe şeful statului că USR insistă să existe consens politic pentru pregătirea anticipatelor, iar liderul UDMR a menţionat că nu va acorda un cec în alb fără să cunoască programul de guvernare. LIVE TEXT

UPDATE 17.05 Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, într-o declaraţie susţinută marţi la Palatul Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban.

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, celui mai mare partid din opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa e democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele României.

Klaus Iohannis a mai precizat că noul guvern va avea un mandat scurt.

„După consultările cu partidele politice parlamentare am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie. Guvernul va avea nu mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum cu guvernul dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat e o zi pierdută”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai menţionat care sunt aşteptările de la Guvernul Orban.

„Organizarea alegerilor prezienţiale, elaborarea proiectului de buget pentru 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Am discutat mult şi ce trebuie să facă Guvernul şi ce poate să facă Guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc pentru că opoziţia în Parlament este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat păroiecte legislative complicate. Cum va fi legea bugetului pe anul 2020. Am încrederea că Ludovic Orban se va ocupa la modul cel mai serios de aceste chestiuni”, a mai punctat Iohannis.

UPDATE 17.00 Ludovic Orban va fi prezent la Cotroceni, când anunţă Klaus Iohannis premierul - surse

Ludovic Orban a plecat de la întâlnirea restrânsă pe care a avut-o cu liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Raluca Turcan şi Florin Cîţu, direct la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis urmează să anunţe la ora 17.00 premierul desemnat, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX.

La ora 15.00 liderul PNL a avut o întrevedere la sediul partidului din Aleea Modrogan în care au fost discuţii despre componenţa noului Executiv. Acesta a venit cu 3 nume pentru fiecare minister.

Discuţiile au vizat şi strategia şi negocierile din Parlament ale liberalilor, la votul de învestitură al noului Guvern în plenul reunit al Legislativului, potrivit surselor citate.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut trei runde de consultări cu partidele politice în vederea formării noului Executiv. Şeful statului este aşteptat să anunţe premierul desemnat, marţi, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, unde sunt amplasate două pupitre.

UPDATE 13.30 Iohannis va anunţa la ora 17.00 numele celui pe care-l desemnează pentru formarea unui nou Guvern. Mediafax transmite LIVE conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni

Şeful statului susţine o declaraţie de presă, marţi, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, informează Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 12.00 Ludovic Orban este ultimul lider politic care a intrat la consultările cu şeful statului

UPDATEKelemen, după a doua rundă de consultări de la Cotroceni: Nu respingem şi nu promitem susţinere

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune, după cea de-a doua rundă de consultări de la Cotroceni, că Uniunea nu respinge şi nu promite susţinere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.

„Am discutat ce urmează să se întâmple, probabil că astăzi dl. Iohannis va anunţa viitorul prim-ministru. Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem şi nu promitem susţinere înainte să vedem programul de guvernare şi care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniştri. După ce ştim toate aceste detalii putem spune dacă susţinem sau nu susţinem. Nu am avut discuţii cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuţii nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Kelemen.

Acesta a reiterat faptul că UDMR nu doreşte o guvernare care să foloseacă ordonanţe de urgenţă în domeniile sensibile, cum ar fi justiţie, legile electorale, administraţie.

„E o perioadă atipică, vor fi trei rânduri de alegeri, cu dorinţa unora de a ajunge la anticipate, cu dorinţa altora de a face nu ştiu ce. E greu de spus dacă guvernul va trece din prima încercare sau la a doua. Poziţia noastră este foarte cunoscută, de a nu schimba legislaţia electorală privind alegerea primarilor cu un an înainte de alegerile locale, iar pe de altă parte noi susţine alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, nu văd argumentele pentru care ar trebui să schimbăm această regulă. Oricum, am intrat în perioada de un an de zile când nu ar trebui modificată legislaţia electorală”, a subliniat liderul UDMR.

În ceea ce priveşte componenţa viitorului guvern, Kelemen a explicat că nu s-a discutat despre nume, deoarece încă nu ştie cu ce propuneri de miniştri va veni premierul desemnat.

„Depinde de cine propune, bineînţeles, dacă îl propune pe Băsescu la Transporturi nu o să dau votul nici dacă mi se usucă mâna”, a conchis Kelemen Hunor.

UPDATE Barna, către Iohannis: Dacă vreţi să scăpăm ţara de PSD, aveţi curajul să facem acum anticipate

Liderul USR, Dan Barna, a declarat marţi că, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să aibă ”acum curajul” de a declanşa alegeri anticipate. Alternativa ar fi, în opinia lui Barna, ca România să aibă ”guvern slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.

”Am ieşit de la consultări unde preşedintele Iohannis mi-a reconfirmat că îşi doreşte alegeri anticipate. Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidenţiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. Domnule Iohannis, haideţi să nu mai gândim pe azi pe mâine”, a scris pe Facebook Dan Barna.

El a mai spus că alternativa ar fi numirea unui guvern ”slab, aflat în permanenţă la mâna PSD”.

”Care e alternativa la anticipate? Să puneţi acum un guvern slab, fără susţinere parlamentară, aflat în permanenţă la mâna PSD şi a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta şi Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie şi ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Aţi uitat anul 2016? Ştiu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloş, ştiu cât de mult ne-a afectat lipsa de susţinere”, a adăugat liderul USR.

El cere declanşarea alegerilor anticipate ”acum, cât PSD este slab”.

”Haideţi mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab. Să mergem acum în faţa oamenilor şi să câştigăm o majoritate solidă în Parlament. Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte. Dacă vreţi cu adevărat să scăpăm ţara de PSD; aveţi curajul să facem acum anticipate”, a conchis preşedintele USR.

UPDATE Dan Barna, primul care se consultă, marţi, cu preşedintele Iohannis privind desemnarea premierului

Următorii lideri ai partidelor parlamentare care vor discuta, marţi, cu şeful statului sunt Kelemen Hunor din partea UDMR şi Ludovic Orban din partea PNL.

USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de vineri la Cotroceni, că UDMR a propus mai multe variante de Guvern preşedintelui Klaus Iohannis, un premier din Uniune, un prim-ministru independent, nu tehnocrat, susţinut politic şi variata Ludovic Orban şef al Executivului.

Ludovic Orban a declarat, luni, că partidul său va susţine propunerea de Guvern a preşedintelui Klaus Iohannis, rezultată în urma negocierilor avute la Cotroceni. Liberalul a afirmat că va avea discuţii cu toate formaţiunile politice care au susţinut moţiunea pentru a susţine propunerea de Guvern.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.


Călin Popescu Tăriceanu a declarat, după consultările de luni cu Klaus Iohannis, că acesta discută cu partidele pentru că vrea să vadă dacă viitorul premier şi Guvern întrunesc majoritatea în Parlament. El a precizat că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.

Chestionat dacă i-a transmis şefului statului care sunt condiţiile ca ALDE să susţină noul Guvern, Tăriceanu a spus că parlamentarii formaţiunii nu ar vota un Executiv din care să facă parte PMP al lui „Petrov, informatorul Securităţii”.

Totodată, Eugen Tomac a anunţat că s-a întâlnit, luni la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a reiterat şefului statului condiţiile PMP pentru susţinerea unui nou Executiv, precizând că discuţiile despre viitorul Cabinet de miniştri vor fi purtate împreună cu premierul desemnat.

„Am reiterat, cu această ocazie, priorităţile PMP în perspectiva susţinerii noului guvern: revenirea la alegerea primarilor în două tururi, necesitatea de a reduce numărul de parlamentari la 300 sau înfiinţarea unui Minister pentru Relaţia cu R. Moldova”, a afirmat Tomac, pe reţeaua de socializare.

Şi Victor Ponta a mers, luni, la o discuţie cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, după ce la consultările de vineri a lipsit.

„Nu puteam să îi spun absolut altceva decât ceea ce am spus şi public şi anume că am făcut un lucru bun că am dat jos Guvernul Dăncilă, pentru că era un guvern incompetent şi corupt. Mai departe mi-aş dori să vedem un guvern cinstit şi competent care vine. Un guvern doar al unui singur partid care are mai puţin de 100 de parlamentari în Parlament eu nu văd cum poate să guverneze. Poate nu mă pricep la politică, poate nu ştiu să guvernez, dar să guvernezi cu 100 de parlamentari din 465 nu îmi dau seama cum poţi să îţi treci bugetul şi legi importante pe care oamenii le aşteaptă”, a explicat, ulterior consultărilor, liderul Pro România, la Digi 24.

În schimb, USR a stabilit, luni seara, în cadrul unei întruniri a liderilor partidului, că la noua rundă de consultări de la Cotroceni, marţi, cu preşedintele Klaus Iohannis va merge cu un mandat clar pentru stabilirea unui calendar pentru alegeri anticipate.

Astfel, parlamentarii USR ar putea analiza acordarea votului de învestitură unui cabinet de tranziţie care îşi asumă o durată de viaţă limitată pentru pregătirea alegerilor, cu anumite condiţii:

„1. Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi - esenţială pentru legitimitatea aleşilor locali şi recuperarea democraţiei la nivel local.

2. Adoptarea iniţiativei «Fără Penali în Funcţii Publice» pentru care au semnat peste un milion de români.

3. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

4. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României.

5. Orice membru al Guvernului trebuie să respecte criteriile de integritate USR”, arată USR, într-un comunicat de presă.

Încrederea în Guvernul Dăncilă a fost retrasă prin adoptarea moţiuni de cenzură, în plenul reunit de joi al Parlamentului. Klaus Iohannis a avut, vineri, consultări cu partidele în vederea formării unui nou Guvern. PNL a stabilit cu mai mult timp urmă, în forurile statutare ale partidului, ca Ludovic Orban să fie propunerea de premier.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IOHANNIS,
CONSULTĂRI,
PREMIER

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.