Basescu: Fregata Regele Ferdinand pleaca in misiune de lupta, dar nu pleaca la razboi

Postat la 23 martie 2011 39 afişări

Presedintele Traian Basescu i-a ironizat, miercuri, pe comentatorii care au afirmat ca fregata Regele Ferdinand va pleca la razboi, subliniind ca este vorba de o misiune de lupta, dar nu de razboi, ci de supraveghere si impunere a embargoului ONU contra traficului de armament catre Libia.

"Afirmatia ca plecam cu fregata la razboi este ridicola. Fregata nu poate fi trimisa sa lupte cu alte nave sau cu artileria de coasta, ci ca sa restrictioneze in zona un anumit tip de trafic", a afirmat presedintele, la un interviu acordat la Realitatea TV. In cazul de fata este vorba de traficul de armament, dupa cum in 2005, tot in Mediterana, in cadrul misiunii Active Endeavour a NATO, fusese vorba de impiedicarea traficului de arme, droguri si persoane.

"Niciun glont sau proiectil nu va fi tras spre teritoriul Libiei, ci doar asupra vehiculelor comerciale suspecte ca transporta armament si care nu vor raspunde somatiei", a precizat seful statului, adaugand ca in total in zona vor fi cinci fregate ale tarilor NATO, din care una va fi cea romaneasca.

Misiunea de lupta a fregatei Regele Ferdinand incepe oficial la data de 4 iunie, conform solicitarii Comandamentului european al NATO, trimisa la data de 17 martie tuturor tarilor Aliantei si care la Bucuresti a fost receptionata la 20 martie. La 22 martie a fost emisa directiva de executie a planului operatiunilor NATO in Libia, iar Romania a raspuns solicitarii Aliantei de a pune la dispozitie o fregata sau un distrugator, oferind in consecinta fregata Regele Ferdinand.

"Romania nu poate sa nu fie solidara cu partenerii sai din NATO. Securitatea Romaniei nu e gratuita", a subliniat presedintele.

Misiunea fregatei nu este legata de lupte, astfel incat intrebarea daca nu e prea tarziu ca aceasta sa ajunga acolo la 4 iunie e nerelevanta. "Multi ani de-acum inainte va fi interdictie de trafic de armament in Libia. Daca NATO nu are nevoie mai devreme, atunci fregata va fi acolo la 4 iunie", a spus Basescu.

Ca atare, Romania va actiona in cadrul NATO pentru indeplinirea rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate al ONU, care se refera embargoul contra livrarilor de arme catre Libia, si nu pentru indeplinirea rezolutiei 1973, care se refera la impunerea zonei de interdictie aeriana in spatiul Libiei. Basescu a repetat ca Romania nu ar avea cu ce sa participe la misiuni aeriene pe teritoriul libian.

Presedintele a comentat pe marginea afirmatiilor fostului premier Tariceanu ca fregata nu este echipata corespunzator. "Va asigur ca echiparea fregatei este mai mult decat suficienta pentru a desfasura astfel de tipuri de operatiuni, asa cum a mai facut-o si in trecut in alte misiuni NATO", a declarat Traian Basescu. "Tariceanu ar avea mari probleme sa-si dea seama de ce pluteste un vapor pe apa, din moment ce e de fier", l-a ironizat presedintele pe fostul sau premier.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/basescu-fregata-regele-ferdinand-pleaca-in-misiune-de-lupta-dar-nu-pleaca-la-razboi-8091134
8091134
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.