Poate ajunge petrolul la 200 de dolari?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 martie 2012 17 afişări

Chiar şi o blocadă de scurtă durată a strâmtorii Ormuz de către Iran, ca represalii pentru embargoul economic impus de UE, ar putea avea efecte dramatice asupra preţului petrolului, apreciază Ronald Stoeferle, expert în piaţa mărfurilor în cadrul grupului Erste, având în vedere că 20% din producţia globală de petrol tranzitează această zonă.

Escaladarea crizei iraniene ar putea duce preţul petrolului la 150-200 de dolari, apreciază Stoeferle.

Pe moment însă, teama de viitor ocoleşte pieţele financiare: pentru prima dată din 2008 până acum, indicele Standard & Poor's 500 al bursei americane a depăşit 1.400 de puncte, în timp ce creşterea de la începutul anului a ajuns la 11,5%. Avântul burselor reflectă seria de date pozitive privind economia SUA şi reducerea temerilor faţă de o criză în zona euro sau o recădere a Americii în recesiune, ca şi rezultatele foarte bune ale unor companii, în frunte cu Apple, ale cărei acţiuni au bătut un nou record - 600 de dolari pe titlu, în contextul vânzărilor excelente ale noului iPad.

Analiştii de la Barclays apreciază că singurele riscuri la ora actuală, din punctul de vedere al pieţelor, sunt legate de dispariţia stimulentelor monetare oferite de Fed şi de o potenţială scumpire a carburanţilor din cauza conflictului iranian.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/poate-ajunge-petrolul-la-200-de-dolari-9409902
9409902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.