PNL, din nou în opoziţie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 iunie 2013 60 afişări

Un capitol separat al disensiunilor PSD-PNL pe tema modificărilor propuse pentru Constituţie a privit prevederea, propusă de liberali, după care creanţele contra statului au acelaşi regim cu contribuţiile fiscale. Aceasta ar însemna că statul va fi pus pe picior de egalitate cu cetăţenii sau companiile, urmând să plătească dobânzi şi penalităţi dacă întârzie o plată.

Premierul Victor Ponta a cerut Comisiei constituţionale să reia votul, spre a respinge amendamentul deja adoptat sau a-l revizui, motivând că bugetul nu poate suporta şi plata dobânzilor şi a penalităţilor, ţinând cont că statul are mari datorii restante faţă de diverse categorii de cetăţeni sau instituţii.

Ministrul liberal al finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anunţat recent că arieratele autorităţilor locale totalizau 750 de milioane de lei la finele lunii aprilie, însă nivelul acestora trebuie să ajungă la 300 de milioane de lei până în luna iulie, conform angajamentelor cu instituţiile financiare internaţionale. Chiţoiu a afirmat că ţinta convenită cu FMI în cazul arieratelor trebuie atinsă până la sfârşitul lunii mai, drept condiţie pentru evaluarea finală a acordului cu Fondul.

România a avut un deficit bugetar de 2,9% anul trecut, iar Comisia Europeană estimează o reducere la 2,6% pentru anul în curs şi la 2,4% pentru 2014. Comisia Europeană a recomandat recent Consiliului Ecofin încetarea procedurii de deficit excesiv în cazul României, după ce a constatat reducerea deficitului bugetar sub nivelul maxim de 3% permis în UE şi estimează menţinerea în anii următori atât a deficitului, cât şi a îndatorării publice în limita permisă în Tratatul UE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pnl,
constitutie,
modificari,
psd,
creante,
dobanzi,
stat,
arierate
/actualitate/pnl-din-nou-in-opozitie-10943628
10943628
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.