Planul B al României în cazul unui blackout energetic: pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta

Autor: Roxana Petrescu Postat la 08 noiembrie 2021 174 afişări

Acţiunea de informare a publi­cu­lui privind un posibil blackout ener­getic, o pană de curent de pro­por­ţii extinse, derulată de Austria, prin Ministerul Apărării, a creat mul­tă panică. Mai departe însă, încă din septembrie, Goldman Sachs a aver­ti­zat că riscul unui blackout la nivel eu­ropean trebuie luat în calcul.

Acţiunea de informare a publi­cu­lui privind un posibil blackout ener­getic, o pană de curent de pro­por­ţii extinse, derulată de Austria, prin Ministerul Apărării, a creat mul­tă panică. Mai departe însă, încă din septembrie, Goldman Sachs a aver­ti­zat că riscul unui blackout la nivel eu­ropean trebuie luat în calcul. Dincolo de impactul emoţional al su­biectului, în­trebarea legată de un plan de ac­ţiune naţional, în cazul unui astfel de eveniment, este validă. Care ar fi pla­nul B al României? Pasarea respon­sabilităţii de la o instituţie la alta.

„Pentru informaţii privind solici­tarea dumneavoastră vă adresăm ru­gă­mintea să vă adresaţi Ministerului Economiei“, au răspuns reprezen­tan­ţii Ministerului Apărării Naţio­nale (MApN) solicitării ZF privind existenţa unui plan de acţiuni în cazul unui astfel de eveniment.

„Ministerul Economiei, Antre­pre­no­riatului şi Turis­mului nu are atri­buţii în acest domeniu. Vă rugăm să vă adresaţi Ministerului Energiei, pe adresa de e-mail: birou.presa@energie.gov.ro“, a venit prompt răspunsul şi de la Ministerul Economiei.

Mai departe, niciuna dintre instituţiile direct vizate de gestionarea acestui eveniment, Ministerul Energiei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), structură a cărui preşedinte este chiar Klaus Iohannis, şi Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, nu au răspuns solicitării ZF privind planul B al României pentru un astfel de eveniment.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.