Piperea: Peste 800.000 de debitori neperformanţi ar putea beneficia de insolvenţa persoanei fizice

Autor: Alina Novaceanu Postat la 21 ianuarie 2015 122 afişări

Peste 800.000 de persoane sunt în situaţia de debitori neperformanţi şi ar putea beneficia de legea insolvenţei persoanei fizice, a declarat miercuri, la Comisia juridică a Camerei, Gheorghe Piperea, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

El a spus că o lege a insolvenţei persoanei fizice ar rezolva doar parţial problema celor care au contractat credite în franci elveţiei şi că de aceasta ar putea beneficia peste 800.000 de persoane care sunt în situaţia de debitori neperformanţi.

"Consider că această lege este absolut necesară. Era necesară această regelementare încă din 2009.(...) Cursul de nesuportat pentru cei care au credite în franci elveţiei este însă o singură problemă care poate fi rezolvată doar parţial prin această lege, pentru că nu toată lumea, nu toţi care au credite în franci elveţieni îşi imaginează că îşi pierd casele printr-o procedură de insolvenţă, ei vor să rămână în casele pe care şi le-au cumpărat şi vor să rămână în contractele pe care le-au contractat, aşa cum au fost făcute în 2007. Nu doar cei care au credite în franci elveţieni sunt în măsură să beneficieze sau să se supună acestei reglementări, sunt peste 800.000 de persoane care sunt în situaţie de debitori neperformanţi, asta rezultă de la Biroul de credit şi în consecinţă şi pe ei îi interesează să se pună cumva sub o protecţie a tribunalului", a explicat Piperea.

El a mai spus că a pune în aplicare o astfel de lege nu se poate face de pe o zi pe alta, fiind nevoie de personal specializat, de fonduri publice care să suporte cheltuielile de procedură.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este în favoarea acestui proiect, considerând că "vine în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă consumatorii, având în vedere că numărul de petiţii este în continuă creştere".

Din partea Consiliului Investitorilor Străini, Speranţa Munteanu, a arătat că este necesară constituirea unei instituţii specializate în insolvenţa persoanei fizice, în caz contrar s-ar crea un dezechilibru economic.

"Ne-am oferit serviciile pentru un studiu de impact. Din analizele dintr-un unghi mai larg pe care le-am făcut, am ajuns la concluzia că infrastructura nu este pregătită în momentul de faţă să preia implementarea unei astfel de legislaţii.Un element care lipseşte este o instituţie specializată care să facă analiza şi să dea informaţia către instanţe şi administratorii judiciari cu privire la nivelul gradului de supraîndatorare şi la un nivel minim de trai decent pentru persoanel aflate în insolvenţă, fără o astfel de instituţie s-ar crea un dezechilibru economic", a spus Munteanu.

Comisia juridică s-a reunit, miercuri, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanei fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.

Comisia a decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele 4 aflate la comisie, să lucreze şi să adauge amendamente din celelalte, reprezentanţii PNL susţinând că trebuie să se înceapă cu proiectul PNL din 2010, în timp ce PSD susţine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.

Biroul Permanent a decis, marţi, convocarea comisiei juridice pentru insolvenţa persoanei fizice, la solicitarea PNL pentru o sesiune extraordinară a Parlamentului pe aceatsă temă.

.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DATORNICI,
INSOLVENŢĂ,
/actualitate/piperea-peste-800-000-de-debitori-neperformanti-ar-putea-beneficia-de-insolventa-persoanei-fizice-13778595
13778595
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.