Piaţa medicamentelor a ajuns la 16 mld. lei în 2018, dublu faţă de acum zece ani

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 19 noiembrie 2019 135 afişări

Românii au cumpărat în 2018 peste 600 de milioane de cutii cu medicamente, mai mult cu 6% faţă de anul precedent. Creş­te­rea consumului de medicamente se ve­de şi în vânzări, care au depăşit 16 mi­liarde de lei anul trecut.

Piaţa medicamentelor a ajuns la 16 mld. lei în 2018, dublu faţă de acum zece ani

Românii au cumpărat în 2018 peste 600 de milioane de cutii cu medicamente, mai mult cu 6% faţă de anul precedent. Creş­te­rea consumului de medicamente se ve­de şi în vânzări, care au depăşit 16 mi­liarde de lei anul trecut.

Faţă de anul 2009, când vânzările la medicamente ajungeau la 8,1 miliarde de lei, piaţa s-a dublat.

Cele mai mari creşteri sunt înregistrate de industria medicamentelor fără reţetă, care a depăşit 3,5 miliarde de lei în 2018.

Preţul mediu plătit de români pentru o cutie de medicamente este de 26 de lei, potrivit Cegedim, iar cele mai cumpărate medicamente au fost cele pentru afecţiu­ni­le respiratorii, pentru sistemul digestiv şi cele destinate sistemului nervos.

În ultimii ani nu au mai fost investiţii în fabrici noi de medicamente, industria lo­cală bazându-se pe doar câteva unităţi de producţie care pun pe piaţă medicamente „made in România“.

Primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente după cifra de afaceri reprezintă 12,5% din vânzările totale de medicamente.

Ca volum însă, pro­ducţia locală domină.

Cel mai mare producător de medica­men­te după cifra de afaceri este Terapia Cluj, cu 730 mil. lei în 2018, urmat de Zen­tiva Bucureşti cu 461 mil. lei anul trecut şi Antibiotice Iaşi cu 365 mil. lei în 2018.

În zodia tranzacţiilor

În 2019, două tranzacţii de pe piaţa europeană au avut ecou şi pe piaţa locală, în contextul în care grupul Zentiva, deţinut de fondul de investiţii Advent Interna­ţional, a apăsat pedala achiziţiilor.

Astfel, grupul Zentiva a finalizat în 2019 preluarea producătorului român de medicamente fără reţetă şi suplimente ali­mentare Solacium Pharma, care făcea parte din grupul Dr. Max, care mai deţine pe piaţa românească farmaciile Sensiblu.

Recent, grupul Zentiva a preluat operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale companiei farma Alvogen, in­clu­siv ale producătorului de medica­mente Labormed din Bucureşti.

Exportul, principalul obiectiv în producţia locală

Reprezentanţii Terapia, Zentiva şi Antibiotice spun la unison că principalul mo­tor al creşterii afacerilor companiilor sunt exporturile, cele trei companii trimi­ţând în străinătate cumulat medicamente în valoare de 500 de milioane de lei în 2018, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la companii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pharma,
piata pharma,
Piaţa medicamentelor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.