Piaţa interbancară, secată de bani. Creşterea Robor accelerează. BNR nu se grăbeşte să împrumute băncile prin repo

Postat la 23 octombrie 2018 69 afişări

Raliul dobânzilor Robor a continuat în condiţiile în care deficitul de lichiditate a persistat pe piaţa interbancară, iar BNR nu s-a grăbit să organizeze în ultimele trei săptămâni licitaţii repo pentru a injecta lichiditate în sistem şi pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară.

Piaţa interbancară, secată de bani. Creşterea Robor accelerează. BNR nu se grăbeşte să împrumute băncile prin repo

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calcu­lea­ză costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat ieri la 3,3%, marcând maximul ultimelor două luni, după ce vineri a făcut un salt consistent de la 3,17% până la 3,28%. Ultima licitaţie repo a fost la 1 octombrie, când BNR a îm­pru­mutat băncile cu 9,7 mld. lei în schimbul titlurilor de stat.

Analiştii anticipează că deficitul de lichiditate ar pu­tea fi conjunctural, sezonier, legat în principal de plă­ţi­le de taxe şi impozite din această perioadă, precum şi de îm­pru­mu­tu­ri­le Ministerului Finanţelor din piaţă, peste nivelurile pla­ni­fi­cate. Iar expectativa în care a rămas banca centrală este ex­plicată de unii analişti prin faptul că BNR stă cu ochii şi pe evoluţia cursului de schimb leu/eu­ro şi, totodată, ar pu­tea să anticipeze „reciclarea“ unei părţi din sumele plă­ti­te că­tre Trezoreria statului înapoi în piaţă sub forma unor plăţi.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata interbancara,
bnr,
repo,
refuz,
banci

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.