Încă o piaţă imobiliară europeană se confruntă cu dezastrul: Viena se transformă în epicentrul unei noi crize imobiliare după ce preţurile locuinţelor au intrat în picaj liber depăşind chiar şi prăbuşirea real-estateului suedez de la începutul anului

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 mai 2023 5107 afişări

Încă o piaţă imobiliară europeană se confruntă cu dezastrul: Viena se transformă în epicentrul unei noi crize imobiliare după ce preţurile locuinţelor au intrat în picaj liber depăşind chiar şi prăbuşirea real-estateului suedez de la începutul anului

Viena a devenit cea mai slabă piaţă imobiliară dintre marile capitale europene, înregistrând un declin de două cifre care a depăşit chiar şi criza din Stockholm de la început de an. Capitala austriacă a înregistrat o scădere de 12,2% faţă de nivelurile maxime înregistrate în urmă cu un an, în timp ce Stockholm a scăzut cu 6,4%, scrie Bloomberg.

În schimb, Madrid, Milano şi Zurich au înregistrat creşteri.

În capitala austriacă, unde o piaţă efervescentă a chiriilor oferă o alternativă celor ce nu-şi pot permite o locuinţă, normele mai stricte privind creditele ipotecare agravează prăbuşirea, trăgând în jos preţurile în mai, la o medie de 7,084 de euro pe metru pătrat. Mai mult, analiştii se aşteaptă la noi scăderi în viitorul apropiat.

Pieţele imobiliare europene au traiectorii divergente, deoarece impactul creşterii ratelor dobânzilor afectează puternic unele zone, în timp ce lipsa ofertei şi problemele rămase în urmă din cauza crizei financiare globale le alimentează pe altele.

Pieţele imobiliare din Europa au fost aruncate în haos de la sfârşitul erei banilor ieftini. Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale au mărit valoarea creditelor ipotecare chiar în momentul în care consumatorii au fost afectaţi de reducerea costului vieţii.

În condiţiile în care ratele dobânzilor sunt în creştere şi inflaţia erodează veniturile disponibile, tot mai multe familii vieneze stau în chirie  în loc să cumpere un apartament, potrivit agenţiei imobiliare Real Immobilienvermittlung GmbH.

„Următoarele luni vor rămâne o provocare. Ne aşteptăm la o cerere slabă şi la o piaţă precaută care se adaptează lent”, a declarant Martina Hirsch, CEO al imobiliare Real Immobilienvermittlung GmbH.

Viena şi  Stockholm au probleme similare în contextul în care ambele ţări au fost deschise la  a acorda împrumuturi pe termen mai scurt, ceea ce le-a făcut extrem de vulnerabile pe fondul majorării ratelor, care au ajuns să tragă în final preţurile în jos.  Dar, în condiţiile în care chiriile sunt extrem de greu de găsit în capitala suedeză, scăderile au încetinit în ultimele luni.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.