Piaţa imobiliară ar putea înregistra în 2020 tranzacţii de peste 600 mil.euro pe segmentul de birouri.”Chiriaşii, dezvoltatorii şi investitorii au început să se uite cu atenţie la zone noi în Bucureşti, subdezvoltate, dar mai uşor de accesat”

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 februarie 2020 143 afişări

Piaţa imobiliară din România ar putea înregistra în 2020 tranzacţii de peste 600 milioane euro pe segmentul de birouri, sumă care acoperă doar investiţiile aflate într-un stadiu avansat, inclusiv vânzarea portofoliului NEPI Rockcastle către AFI Europe, de 300 milioane euro, arată o analiză Colliers.

Piaţa imobiliară ar putea înregistra în 2020 tranzacţii de peste 600 mil.euro pe segmentul de birouri.”Chiriaşii, dezvoltatorii şi investitorii au început să se uite cu atenţie la zone noi în Bucureşti,  subdezvoltate, dar mai uşor de accesat”

Piaţa imobiliară din România ar putea înregistra în 2020 tranzacţii de peste 600 milioane euro pe segmentul de birouri, sumă care acoperă doar investiţiile aflate într-un stadiu avansat, inclusiv vânzarea portofoliului NEPI Rockcastle către AFI Europe, de 300 milioane euro, arată o analiză Colliers.

Astfel, 2020 ar putea fi cel mai bun an pentru investiţiile imobiliare locale din perioada post-criză, după un 2019 încheiat cu investiţii totale de 644 de milioane de euro pe plan local.

Vedeta pieţei va fi sectorul de birouri, susţinut de randamente mai atractive decât în alte ţări din regiune şi de o performanţă macroeconomică bună.

Piaţa de birouri a atras, anul trecut, peste 60% din volumul tranzacţionat, Bucureşti şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe.

”Faptul că ponderea Bucureştiului în raport cu oraşele regionale s-a schimbat de la 80-20% în 2018 la 48-52% în 2019 este un indiciu clar al tranformărilor majore din economia României. Un alt aspect pozitiv al anului trecut a fost că am avut investitori noi implicaţi în tranzacţii locale. Activele locale au atras interes din partea investitorilor din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat, precum şi din SUA şi Europa de Vest. Fondurile sud-africane şi investitorii autohtoni au fost însă cei mai activi, implicându-se în aproape 28% din totalul tranzacţiilor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International.

Cea mai mare tranzacţie din 2019 a fost încheiată de către retailerul român de bricolaj Dedeman, care a cumpărat complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca de la grupul de investiţii NEPI Rockcastle şi antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor, la un preţ estimat la 130 de milioane de euro. La finele anului a fost semnată şi vânzarea portofoliului NEPI Rockcastle către AFI Europe, aşteptată să se finalizeze în lunile următoare.

Alte tranzacţii de birouri relevante au fost achiziţia cu 70 de milioane de euro a birourilor America House de către grupul financiar american Morgan Stanley şi ADD Value Management de la francezii de la AEW, respectiv achiziţia celei de-a treia clădiri a Oregon Park de către Lion's Head Investments de la Portland Trust, pentru o valoare estimată de 57 de milioane euro.

Alte două tranzacţii importante au fost achiziţia birourilor Liberty Technology Park din Cluj de către fondul White Star şi o universitate americană, precum şi tranzacţia semnată de Corporate Finance House Group, investitor cu sediul central în Liban, care a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din Bucureşti, dezvoltată de grecii de la Day Group.

În paralel, sectorul retail a atras aproape 24% din volumul total de investiţii din 2019, cea mai mare tranzacţie fiind achiziţia participaţiei Prime Kapital într-un portofoliu de opt centre comerciale de către partenerul de joint venture MAS Real Estate, pentru 113 milioane euro.

 O altă tranzacţie importantă a fost încheiată de Indotek Group, care a cumpărat Promenada Târgu Mureş, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 40 de milioane de euro.

În schimb, sectorul industrial a avut o performanţă mai modestă în 2019, reprezentând sub 10% din investiţiile realizate. Cea mai relevantă tranzacţie a fost achiziţionarea parcului logistic A1 Bucharest Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spaţii industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. De altfel, piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice are randamentele cele mai ridicate din regiune, de până la 8,25%, faţă de 6,50% în Varşovia, 7% în Budapesta sau 5,25% în Praga.

Cu cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiţionale şi în condiţiile unui volum de peste jumătate de miliard de euro de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare, volumul investiţiilor imobiliare ar putea depăşi în 2020 un miliard de euro, apreciază consultanţii Colliers International.

”Există o mare discrepanţă între viteza dezvoltărilor private şi viteza, sau mai exact lipsa ei, cu care autorităţile construiesc infrastructura necesară, în special în Bucureşti. Din cauza traficului din Capitală, la care se adaugă anumite zone de birouri deja supraaglomerate, chiriaşii, dezvoltatorii şi investitorii au început să se uite cu atenţie la zone noi, subdezvoltate, dar mai uşor de accesat, chiar dacă sunt poate mai departe de centrul oraşului sau de zonele tradiţionale de afaceri. Deschiderea de noi subpieţe vine cu provocări, care vizează în special negocierea cu autorităţile pe subiecte precum infrastructura relevantă şi schimbarea destinaţiei terenurilor. Iar toate acestea trebuie discutate înainte de achiziţia unui teren”, atrage atenţia Francisc Peli, Managing Partner la casa de avocatură PeliPartners.

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piaţa locală a atras anul trecut aproape 7% din volumul total de investiţii de circa 13,4 miliarde de euro. Polonia s-a menţinut lider în regiune pe piaţa de investiţii, cu o pondere de circa 55% din total şi un volum investiţional de circa 7,4 miliarde de euro, urmată de Cehia (24%) şi Ungaria (13%). Cel mai activ sector a fost şi în regiune tot cel de spaţii de birouri, cu o pondere de 51% din volumul total de investiţii, urmat la o distanţă destul de mare de cel de retail (23%), în vreme ce sectorul de spaţii industriale şi logistice a avut o pondere de 13% din total.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
birouri,
investitii,
bucuresti,
piata

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.