PETROM: Sindicalistii de la Petrom cauta in afara bani pentru a cumpara 8% din Petrom

Postat la 10 februarie 2006 1 afişăre

Liviu Luca, seful sindicatului de la Petrom, are mare nevoie de 235,2 de milioane de euro. Daca i-ar gasi, ar putea aduce sindicatului un profit de peste 100 de milioane de euro. Calculele lui Luca pornesc de la o prevedere din contractul de privatizare a Petrom care spune ca sindicalistii pot cumpara un pachet de pana la 8% din companie (adica 4,48 miliarde de actiuni), la acelasi pret la care OMV a cumparat anul trecut, contra a 669 milioane de euro, 33,34% din SNP Petrom.

Liviu Luca, seful sindicatului de la Petrom, are mare nevoie de 235,2 de milioane de euro. Daca i-ar gasi, ar putea aduce sindicatului un profit de peste 100 de milioane de euro.

Calculele lui Luca pornesc de la o prevedere din contractul de privatizare a Petrom care spune ca sindicalistii pot cumpara un pachet de pana la 8% din companie (adica 4,48 miliarde de actiuni), la acelasi pret la care OMV a cumparat anul trecut, contra a 669 milioane de euro, 33,34% din SNP Petrom.

Asta ar insemna 4,48 miliarde de actiuni pe care sindicalistii le-ar putea cumpara la un pret de circa 5,25 eurocenti/actiune. Pasul urmator ar fi vanzarea pe Bursa, unde actiunile Petrom sunt acum cotate la 9,5 eurocenti/actiune, la un curs de schimb de 36.500 de lei pentru un euro. Diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare fiind de 4,25 de eurocenti ar aduce, pe hartie, un castig de 190,4 milioane de euro.

Mergand cu rationamentul mai departe, Luca ar putea astepta putin inainte sa vanda - cel putin pana cand de pretul unei actiuni Petrom ar depasi 5.000 de lei, adica aproape 14 eurocenti (maximul istoric fiind de 5.250 lei/actiune). Profitul pe hartie ar fi, daca ar vinde la acest pret cele 4,48 miliarde de actiuni, de 392 de milioane de euro.

Lucrurile sunt insa ceva mai complicate decat par. In primul rand, in acest moment sindicatul are dreptul de a cumpara pachetul de 8% din actiuni, dar nu si banii. Chiar si la 5,25 eurocenti pe actiune - adica aproape jumatate din pretul pietei - Liviu Luca are nevoie de 235,2 milioane de euro. De unde ii poate lua? Federatia Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din Petrom negociaza acum cu mai multe banci pentru obtinerea unui imprumut. "Suntem in discutii pentru un credit de 235 de milioane de euro", confirma Liviu Luca, recunoscand ca nu e usor, tocmai din cauza ca e o vorba de o suma atat de mare pentru care ar trebui sa plateasca anual circa 20 de milioane de euro bancii, daca luam in calcul o dobanda de 8-9%.

Cine l-ar putea finanta pe seful sindicatului de la Petrom? Surse apropiate afacerii spun ca printe potentialii furmizori de finantare s-ar numara Banca Comerciala Romana sau Raiffeisen Bank. Insa oficialii BCR sustin ca nu sunt interesati de tranzactie. Un raspuns asemanator a venit si de la surse din interiorul Raiffeisen. "Au existat negocieri pentru un eventual imprumut, insa nu s-a ajuns la o intelegere", spun acestea.

Nu este insa exclus ca Luca sa gaseasca solutia problemei la una dintre bancile internationale cu care Luca ar fi demarat deja, spun surse apropiate afacerii, negocierile pentru obtinerea unui credit. Printre acestea s-ar afla nume mari, precum Bank of New York. In mod normal, un imprumut acordat sindicalistilor pentru aceasta tranzactie este considerat "cu grad redus de risc". Drept gaj ar putea fi puse chiar cele 4,48 miliarde de actiuni pe care FSLI are dreptul sa le cumpere la pret mic, iar in cazul in care sindicatul n-ar putea achita creditul, banca ar scoate actiunile la vanzare, obtinand, fara indoiala, peste 235 de milioane de euro.

Dar, presupunand ca ar obtine imprumutul, ar avea intr-adevar sindicatul, fie el de la cea mai mare companie petroliera din tara, bani pentru returnarea creditului? Pe hartie, lucrurile par simple. Dupa ce capata 235 de milioane de euro, Luca preia pachetul de 8% din Petrom la care sindicatul are dreptul si vinde la Bursa peste jumatate din acesta, sa spunem 5%. La pretul actual - de circa 3.500 de lei sau 9,5 eurocenti pe actiune - poate lua 266 de milioane de euro. Din banii obtinuti, returneaza imprumutul, cu dobanzi si comisioane si ramane cu 3% din pachetul Petrom (luate, practic, fara nici un ban), pe care le poate vinde, cand creste pretul,  cu un profit de pana la un milion de euro. 

O a doua varianta ar fi sa astepte pana cand pretul depaseste 5.000 lei/actiune (14 eurocenti) si apoi sa vanda cei 5%. In acest caz, ar putea lua peste 390 de milioane de euro. Imprumutul de 235 de milioane, eventuale dobanzi pe doi ani (40 de milioane de euro) si comisioane bancare de circa 5 milioane de euro sunt, astfel, platite. Profitul ar fi de peste 100 de milioane de euro, in acest caz, iar sindicatul ar pastra si pachetul ramas de 3% din actiunile Petrom.

Oricare ar fi varianta pe care Luca ar alege-o in cazul in care ar obtine imprumutul, va trebui sa tina cont de realitatea pietei. Cine ar putea cumpara un pachet atat de mare de actiuni Petrom? 

Unele surse din piata de capital spun ca liderul sindical poarta negocieri cu mai multe fonduri de investitii. "Un acord cu trei-patru fonduri, care sa cumpere pachete de 1% din actiuni ar rezolva problema", cred unii brokeri. 

Formula ar fi castigatoare pentru ambele parti. Acordul s-ar baza, cred sursele citate, pe faptul ca fondurile de investitii vor cumpara actiunile Petrom la 80-90% din cotatia de la bursa, deci vor obtine pachete importante sub pretul pietei. Pentru un profit ceva mai consistent, nu au de facut decat sa astepte cresterea cotatiilor. 

In acest fel, Luca ar putea aduna bani pentru plata creditelor si ar obtine si profit. Afacerea insa nu a capatat forma, tatonarile la bancile internationale si negocierile cu potentialii cumparatori de actiuni fiind in curs. Luca spune ca vrea sa faca "cea mai buna afacere pentru oameni", adica pentru sindicalisti. E greu acum de spus ce se va intampla cu cele 8% din actiunile Petrom si care va fi ordinul de marime al profitului generat. Si mai ramane o necunoscuta: oare ce investitie are de data aceasta Luca in plan?  

Urmărește Business Magazin

/actualitate/petrom-sindicalistii-de-la-petrom-cauta-in-afara-bani-pentru-a-cumpara-8-din-petrom-976974
976974
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.