Peste 70% dintre români ar vorbi mai mult la telefon dacă ar fi mai bogaţi

Postat la 18 august 2013 89 afişări

Din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetăţenii UE îşi limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naţionale (55%) şi internaţionale (54%), relevă ultimul sondaj privind comunicaţiile electronice la nivelul gospodăriilor din UE.

Peste 70% dintre români ar vorbi mai mult la telefon dacă ar fi mai bogaţi

Ponderea celor care îşi limitează apelurile naţionale este de peste 70% în Grecia (81%), Portugalia (79%), Irlanda (72%) şi România (71%).

Telefoanele mobile sunt acum pretutindeni, dar numai jumătate sunt "inteligente", arată sondajul. Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55% din numărul total al abonamentelor în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Franţa şi Olanda, la mai puţin de 35% în Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, România, Bulgaria şi Portugalia.

Această rată de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică în multe ţări în care abonaţii cu acces la servicii de internet mobil îşi limitează timpul petrecut online deoarece îşi fac griji din cauza cheltuielilor: Ungaria (35%), Portugalia (58%), Grecia (53%), Cipru (52%), Belgia (47%) şi România (45%).

Accesul în bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru 3/4 din gospodării: 72,5% din gospodăriile din UE au în prezent o conexiune în bandă largă, cifră în creştere de la 67,3% în 2011, conform Eurostat. În România, creşterea înregistrată a fost de 20%, iar în Slovacia de 16,7%, în prezent peste 50% din gospodăriile din toate statele membre având o conexiune în bandă largă.

Un alt aspect relevat de sondajul european este că distincţia între telefonie şi internet se estompează rapid: 34% utilizează internetul pentru a efectua apeluri vocale (Voice over Internet Protocol - VOIP), în creştere cu 7% în 2012. Dintre aceştia, 28% utilizează internetul pentru a vorbi gratis cu utilizatorii aceleaşi reţele VOIP, iar 4% utilizează VOIP pentru a efectua apeluri internaţionale mai ieftine. Apelurile prin intermediul aplicaţiilor online sunt extrem de populare în Bulgaria (57%), Cipru (55%), Estonia (54%), Lituania şi Letonia (51%).

Serviciile VOIP sunt mai puţin utilizate în Portugalia (18%), Italia (26%), Spania (28%) şi Grecia (29%), dar devin mai populare, utilizarea acestor servicii înregistrând o creştere medie de 7% comparativ cu 2011. Creşterea utilizării VOIP pare să urmeze creşterea utilizării serviciilor de comunicaţii în bandă largă; de exemplu, în Cipru, în 2012 numărul gospodăriilor conectate la internet a crescut cu 11%, iar utilizarea serviciilor VoIP a crescut cu 16 puncte.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/peste-70-dintre-romani-ar-vorbi-mai-mult-la-telefon-daca-ar-fi-mai-bogati-11257012
11257012
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.