Pensiile private facultative, maşina de serviciu sau decontarea carburantului, doar un vis pentru majoritatea angajaţilor din România

Autor: Ioana Matei Postat la 30 septembrie 2013 121 afişări

Printre cele mai răspândite beneficii extra salariale din România se numără tichetele de masă şi asigurările medicale, în timp ce comisioanele oferite la finalizarea proiectelor sunt din ce în ce mai utilizate în companiile locale, în special în cele de IT, potrivit estimărilor Accace, una dintre companiile de externalizare şi consultanţă de afaceri din regiune.

Pensiile private facultative, maşina de serviciu sau decontarea carburantului, doar un vis pentru majoritatea angajaţilor din România

„În acest an am observat o sedimentare în ceea ce priveşte ponderea beneficiilor extra salariale oferite de angajatori. Printre preferinţe rămân tichetele de masă sau cele cadou şi asigurările medicale, în timp ce pensiile private facultative sau acordarea de maşini de serviciu şi decontarea carburantului pentru transport sunt în prezent printre cele mai rar oferite”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Printre alte beneficii extra salariale acordate angajaţilor din companiile locale se numără şi asigurarea costurilor abonamentelor de telefonie mobilă, dar şi acordarea de cadouri cu ocazia sărbătorilor legale, precum Crăciunul, Paştele sau 8 Martie.

„Toate beneficiile extra-salariale acordate în natură angajaţilor, cu o valoare mai mare de 150 de lei, sunt considerate venituri asimilate salariilor şi reprezintă, din punct de vedere fiscal, venit impozabil. Astfel, acestea se cuantifică şi se includ pe ştatul de salarii pentru impozitarea cu 16%”, a mai precizat Maria Cojocariu.

Pe plan local, printre cele mai des acordate beneficii salariale se numără bonusurile de performanţă, acordate frecvent managerilor companiilor din producţie şi servicii, dar şi comisioanele oferite fie la finalizarea proiectelor, fie sub formă procentuală lunar, această practică fiind cel mai des întâlnită în companiile de IT. De asemenea, o practică întâlnită frecvent este şi acordarea primelor de Crăciun sau Paşte, îndeosebi în cadrul companiilor axate pe vânzări sau producţie.

„Din prisma beneficiilor salariale am observat o uşoară creştere ca şi volum a acestora, mai degrabă decât ca valoare. Astfel, comisioanele din vânzări sau bonusurile la finalizarea proiectelor sunt din ce în ce mai des prezente, fiind folosite ca un puternic instrument de motivare şi fidelizare a angajaţilor”, a mai declarat Maria Cojocariu.

În ceea ce priveşte valoarea beneficiilor salariale estimate pentru 2014, acestea vor rămâne cel mai probabil la  acelaşi nivel cu cel din acest an, însă, având în vedere contextul economic prevăzut pentru anul următor, acestea vor înregistra o creştere în special în domeniul IT, acesta fiind unul dintre sectoarele care vor continua în expansiune.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pensiile-private-facultative-masina-de-serviciu-sau-decontarea-carburantului-doar-un-vis-pentru-majoritatea-angajatilor-din-romania-11426122
11426122
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.