Patronatele din turism şi Ministerul Finanţelor s-au pus de acord să impoziteze bacşisul din industria ospitalităţii

Postat la 06 august 2019 154 afişări

Coaliţia pentru Dezvoltarea României a propus Ministerului de Finanţe o serie de măsuri pentru a reglementa bacşisul din industria HoReCa, vizând, în special, bacşisul pentru plata cu cardul. Bacşişul mediu din industria turismului este de 7,5% din valoarea bonului şi este în scădere de când s-au înmulţit plăţile cu cardul, potrivit reprezentanţilor industriei.

Patronatele din turism şi Ministerul Finanţelor s-au pus de acord să impoziteze bacşisul din industria ospitalităţii

Patronatele din industria HoReCa cer ca bacşişul pentru plata cu cardul să se evidenţieze în bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu se supună cotei de TVA pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, iar impozitul aplicat să fie de 10%.

Mai mult, bacşişul oferit de client se va distribui angajaţilor de conducerea operatorului economic, iar operatorul va fi nevoit să întocmească documente justificative despre încasarea bacşişului de la client şi distribuirea banilor către angajaţi.

Cât despre bacşisul încasat în numerar, Coaliţia pentru Dezvoltarea României propune ca angajaţii să fie obligaţi să declare bacşişul la sfârşitul anului ca venit, urmând să fie impozitat cu 10%. Declararea bacşişului trebuie făcută doar de angajaţi şi nu va intra în responsabilitatea operatorilor economici.

”Reglementarea bacşişului este o chestiune pe care industria şi-o doreste foarte mult pentru că o consideră benefică. Ne gândim să fie o măsură voluntară, nu obligatorie. Banii să ajungă la cei care prestează serviciile şi vor fi o serie de avantaje pentru cei care lucrează în domeniu. Sunt multe avantaje pentru toată lumea - clienţi, angajaţi,  precum şi statul român”, a declarat Dragoş Anastasiu, lider al Grupului de Lucru pe Turism al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industrie,
turism,
patronate,
acord

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.