Pandemia nu loveşte toate ţările la fel: Românii şi grecii sunt cei mai afectaţi din Europa în ceea ce priveşte bunăstarea financiară din cauza crizei coronavirusului

Autor: Alex Ciutacu Postat la 09 iunie 2020 155 afişări

Pandemia nu loveşte toate ţările la fel: Românii şi grecii sunt cei mai afectaţi din Europa în ceea ce priveşte bunăstarea financiară din cauza crizei coronavirusului

Urmările economice ale pandemiei de Covid-19 afectează cel mai puternic bunăstarea financiară a românilor şi a grecilor, în timp ce locuitorii ţărilor scandinave sunt cel mai slab afectaţi, potrivit unui sondaj realizat în luna mai de recuperatorul de creanţe suedez Intrum, citat de Bloomberg.

Aproape jumătate din respondenţi susţin că bunăstarea lor financiară este mai precară astăzi decât era în urmă cu şase luni.

„Sondajul arată clar că preocupările oamenilor legate de propria stabilitate financiară s-au înmulţit”, a remarcat Mikael Ericson, directorul executiv al recuperatorului de creanţe Intrum.

Sondajul Intrum a fost realizat în luna mai, iar în cadrul acestuia au fost intervievaţi 4.800 de persoane din 24 de ţări, cu un minim de 200 de respondenţi din fiecare ţară.

O treime dintre respondenţi se aşteaptă ca bunăstarea lor fianciară să fie afectată în continuare în următoarele şase luni, în timp ce doar 23% dintre respondenţi se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească.

În timp ce cumpărăturile online au prins avânt în ultimele luni, pe măsură ce au fost impuse măsuri de carantină în toată regiunea, „mare parte din aceste cumpărături sunt realizat prin credit, ceea ce alimentează expansiunea înregistrată pe partea de credit”, a explicat Ericson.

Cu toate acestea, sondajul Intrum arată că o treime dintre cei intervievaţi au început să economisească mai mult şi au deveni mai atenţi în privinţa cheltuielilor.

În cadrul sondajului Intrum, 54% dintre respondenţi au sesizat o scădere a veniturilor din gospodărie, ca rezultat al pandemiei de Covid-19.

În acelaşi timp, aproape 40% economisesc mult mai puţin decât o făceau înainte de pandemie.

Unul din cinci respondenţi a fost nevoit să acumuleze datorii pentru a acoperi o parte din cheltuielile vieţii de zi cu zi, în urma şocurilor economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bunastare,
financiar,
pandemie,
romani,
cauza,
criza,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.