Pandemia de coronavirus alimentează mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute, estimată în prezent la 30 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 aprilie 2020 63 afişări

Pandemia de coronavirus alimentează mai mult ca niciodată piaţa medicamentelor contrafăcute, estimată în prezent la 30 de miliarde de dolari

Un număr tot mai mare de tratamente false pentru coronavirus sunt scoase la vânzare în ţările în curs de dezvoltate, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit BBC.

O investigaţie a BBC News a găsit mai multe medicamente false, scoase la vânzare în pieţele din Africa.

OMS a spus că medicamentele pot avea „efecte secundare severe”.

Un expert a avertizat în legătură cu o „pandemie paralelă, de produse false şi care nu corespund standardelor”.

De-a lungul planetei, oamenii se aprovizionează cu medicamente de bază. Totuşi, cei mai mari producători globali de provizii medicale – China şi India – se află în stare de carantină. În aceste condiţii, cererea depăşeşte treptat oferta, ceea ce deschide drumul către o reţea periculoasă de medicamente contrafăcute.

În aceeaşi săptămână când OMS anunţa pandemia de coronavirus, Operaţiunea Pangea – unitatea de combatere a medicamentelor contrafăcute din cadrul Interpol – a efectuat 121 de arestări din 90 de ţări într-un interval de doar şapte zile. Costul produselor confiscate s-a ridicat la 14 milioane de dolari.

Din Malaezia până în Mozambic, au fost confiscate zeci de mii de măşti contrafăcute şi medicamente false, multe dintre ele pretinzând că sunt în stare să vindece coronavirusul.

Potrivit OMS, piaţa internaţională de medicamente false, care include pastile contaminate, ingrediente greşite, sau care pot fi expirate, valorează peste 30 de miliarde de dolari în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

„Cel mai bun scenariu este că aceste medicamente false nu vor trata boala pentru care au fost concepute. Însă cel mai prost scenariu este că vor cauza efecte adverse, întrucât pot fi contaminate cu substanţe toxice”, a declarat Pernette Bourdillion Esteve, membru al grupului de combatere a medicamentor contrafăcute din cadrul OMS.

În prezent, industria farmaceutică globală este evaluată la peste 1.000 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.