Orban: Guvernul acţionează împotriva interesului naţional prin blocarea unor proiecte de autostrăzi

Autor: Cosmin Pirv Postat la 19 august 2022 144 afişări

Fostul premier Ludovic Orban spune că România are nevoie de 5 tronsoane de autostradă pentru a avea şanse reale la dezvoltare economică şi acuză guvernul că acţionează împotriva interesului naţional prin blocarea sau întârzierea acestor proiecte vitale de infrastructură.

Orban: Guvernul acţionează împotriva interesului naţional prin blocarea unor proiecte de autostrăzi

Ludovic Orban susţine că Autostrada „Unirii” Tg. Mureş- Iaşi. autostrada Braşov-Bacău, autostrada Braşov-Ploieşti, autostrada Sibiu-Piteşti şi autostrada Lugoj-Craiova-Calafat sunt cele cinci tronsoane de autostradă care ar trebui să fie prioritare în master-planul de transport al României.

Acestea ar urma să asigure conectarea regiunilor României între ele şi conectarea tuturor regiunilor la infrastructura europeană de autostrăzi, pentru a da şanse reale la dezvoltare economică.

Preşedintele partidului Forţa Dreptei Ludovic Orban susţine că singurul tronson care este rezolvat este cel dintre Sibiu şi Piteşti, pentru care există aprobarea Comisiei Europene să fie finanţat din fonduri europene nerambursabile şi pe care sunt deja semnate contractele de proiectare şi execuţie, pe două tronsoane fiind deja demarate lucrările de construcţie.

Pe toate celălalte, actualul guvern bate pasul pe loc sau face paşi înapoi, crede Orban.

„Autostrada Tg. Mureş-Iaşi, pentru care a fost adoptată şi o lege pentru a garanta construcţia ei, este foarte departe de momentul începerii construcţiei efective. Nici până astăzi nu este finalizat studiul de fezabilitate pe secţiunea Tg.Mureş-Tg.Neamţ, deşi el fusese predat în septembrie 2021, dar respins de CNAIR. De atunci, deşi a trecut aproape un an de zile, nu s-a mai auzit nimic de el. Tronsoanele Tg. Neamţ-Iaşi şi Iaşi-Ungheni sunt de asemenea în întârziere. Majoritatea parlamentară a modificat termenul de finalizare din 2026 în 2030, ceea ce ne arată clar că actuala coaliţie tărăgănează realizarea acestei autostrăzi”, a scris vineri pe Facebook Ludovic Orban.

Acesta arată că, pe tronsonul de autostradă Bacău-Braşov, contractul de elaborare a SF+PT, semnat în mai 2020, este în curs de reziliere. El crede că se va amâna realizarea efectivă a autostrăzii cu cel puţin 2 ani.

Fostul premier susţine că Autostrada Lugoj-Craiova-Calafat este şi ea lăsată de izbelişte, deoarece guvernul a refuzat să semneze contractul de realizare a studiului de fezabilitate cu firma care fusese desemnată câştigătoare, iar Oltenia va fi lăsată în continuare în sărăcie şi subdezvoltare prin neconectarea la reţelele europene de transport.

„Am lăsat la urmă tronsonul de autostradă cel mai aşteptat, Braşov-Ploieşti. Pentru că aici este de-a dreptul sinistru ce se întâmplă. Domnul Ciucă a vorbit de funie în casa spânzuratului şi ne-a anunţat mândru că se va face prin parteneriat public-privat. Eu cred că premierul este fie amnezic, fie nu a trăit în România, fie, pur şi simplu, nu îl interesează cu adevărat subiectul. Cum să vorbeşti de PPP pe Braşov-Ploieşti în condiţiile în care acest proiect este un simbol al eşecului parteneriatului public privat? Când s-au finalizat două proceduri de licitaţie pentru realizarea tronsonului prin PPP şi a fost desemnat câştigător acelaşi consorţiu care nu a făcut nimic pentru că a spus că nu găseşte finanţare? A spune că faci proiectul prin PPP este ca şi cum ai spune că nu vrei să îl faci niciodată”, a mai scris Orban pe reţeaua de socializare.

El mai spune că guvernul acţionează împotriva interesului naţional prin blocarea sau întârzierea acestor proiecte vitale de infrastructură: „Decalajele de dezvoltare între regiuni se vor accentua, regiunile mai sărace vor fi lipsite în continuare de investiţiile necesare dezvoltării, se vor adânci falii care pot afecta chiar coeziunea economică şi socială a României”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
autostrăzi,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.