Orange a lansat 3G mai mult de nevoie

Postat la 13 iunie 2006 1 afişăre

Clientilor romani ai Orange, lansarea serviciilor 3G de saptamana trecuta le aduce videotelefonia si o viteza mai mare de transfer a datelor. Cum se explica insa graba Orange de a lansa serviciile de generatia a treia inainte de a asigura acoperirea nationala EDGE, conform planurilor initiale?

Clientilor romani ai Orange, lansarea serviciilor 3G de saptamana trecuta le aduce videotelefonia si o viteza mai mare de transfer a datelor. Cum se explica insa graba Orange de a lansa serviciile de generatia a treia inainte de a asigura acoperirea nationala EDGE, conform planurilor initiale?

 

Avem acoperire EDGE  in 35 de orase din Romania, iar pana in prima jumatate din 2006 vom avea acoperire nationala, va fi la acelasi nivel cu acoperirea retelei. Apoi vom lansa 3G." Astfel suna o declaratie facuta de Richard Moat, executivul Orange, la inceputul lui ianuarie 2006. La sase luni distanta, rata de penetrare a EDGE este de aproximativ 40% din totalul populatiei Romaniei.

 

Desi inca departe de previziunile initiale, Orange a lansat saptamana trecuta reteaua de generatia a treia, amanandu-si promisiunea extinderii complete a EDGE pentru sfarsitul semestrului trei. Logica acestei mutari: acoperirea 3G in principalele orase, suprapusa peste zonele aflate sub umbrela EDGE, va permite clientilor sa foloseasca serviciile de trafic in banda larga chiar si atunci cand ies din ariile urbane. (EDGE este considerata poarta de intrare pentru vitezele broadband, echivalentul 2,75G). Ce i-a determinat pe cei de la Orange sa-si revizuiasca planurile?

 

Un posibil raspuns l-a oferit vicepresedintele IGCTI, Gabriel Mocanu, care a atras atentia asupra clauzelor din caietul de sarcini asumat de operator la cumpararea licentei 3G, acum doi ani. Potrivit acestora, operatorul francez este obligat sa isi dezvolte reteaua in Bucuresti si minim alte 10 orase pana la sfarsitul lui 2006, precum si sa asigure disponibilitatea serviciilor 3G pentru 120 km de drum european. In cazul in care Orange nu-si respecta angajamentele, sanctiunile pot ajunge chiar pana la pierderea licentei, pentru care operatorul a platit 35 mil. dolari.

 

Din aceasta perspectiva, Orange este nevoita sa lupte pe doua fronturi: consolidarea amprentei nationale EDGE si constructia retelei 3G. Upgrade-ul antenelor GPRS la nivel EDGE poate fi insa facuta cu costuri relativ mici fata de tehnologia 3G, care presupune instalarea unor alte emitatoare decat cele folosite pana acum. Potrivit estimarilor oficiale, constructia retelei 3G pentru 20 de orase va costa Orange 23 de milioane de euro pana la sfarsitul anului.

 

In aceasta prima faza, serviciile 3G sunt disponibile doar pentru doua orase: Bucuresti si Timisoara, urmand ca luna viitoare sa se alature Brasovul si Clujul. Oficialii Orange au declarat ca si-au propus ca pana la sfarsitul anului pe lista oraselor 3G sa figureze 20 de nume. Pentru comparatie, lista rivalului Vodafone include acum 22 de orase. De altfel, dinamica extinderii retelei 3G a fost semnificativ diferita in cazul Vodafone, care si-a lansat serviciile bazate pe aceasta tehnologie in 8 orase simultan, in aprilie 2005. La alte doua intervale de jumatate de an, au mai fost acoperite cate alte 7 noi orase.

 

Un alt fapt care vine sa sprijine ideea ca lansarea a fost facuta in mare graba, ar fi acela ca acordul de interconectare pentru apelurile video intre cei doi operatori va fi semnat doar "in cursul acestei veri", dupa cum spune Marian Velicu, VP Strategie, Reglementare si Afaceri Publice la Vodafone Romania. Planul tarifar prezentat de Orange contine deja pretul pe care il vor plati abonatii pentru apelurile video cu alte retele nationale (0,30$), fara ca Orange sa-si poata calcula de pe acum costurile.

 

Pe de alta parte, serviciile 3G ale Orange sunt disponibile tuturor clientilor, abonati sau utilizatori de cartele prepaid, serviciile putand fi folosite "la bucata". Operatorul isi largeste astfel piata pentru serviciile de generatia a treia cu cei 2/3 din totalul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila care folosesc cartele preplatite. Singura conditie este acum posesia unui telefon compatibil.

 

Pana la sfarsitul anului, Moat anticipeaza un numar de 250.000 de utilizatori ai retelelor broadband, in conditiile in care acum 100.000 de persoane folosesc EDGE. Lansarea, lipsita de fastul pionierilor de la Vodafone, nu a colorat in portocaliu toate panourile publicitare.

 

Nu pe strada isi va cauta Orange clientii, ci in birouri. Veniturile din traficul de date provine in prezent in proportie de 70% de la clientii business. Iar din cate spune Thierry Millet, directorul comercial al Orange Romania, si pe viitor cresterile cele mai mari sunt asteptate sa vina tot din aceasta zona.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/orange-a-lansat-3g-mai-mult-de-nevoie-1006141
1006141
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.