Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Construcţia bugetului pe 2013 va arăta dacă guvernul Ponta are curaj să înceapă relansarea economică a României printr-o scădere de taxe sau contribuţii sociale

Postat la 04 ianuarie 2013 18 afişări

Prin cifrele bugetare pe care le va pune pe masă azi guvernul Ponta se va vedea dacă premierul are curaj să înceapă relansarea eco­nomică a României, care are nevoie ca de aer de relaxare fiscală.

Dacă însă, aşa cum a anunţat, guvernul va merge conservator pe o bază fiscală identică cu cea din 2012, fără nicio schimbare semnificativă, 2013 ar putea fi un an nu pierdut, dar mediocru pentru creşterea economică. Întreprinzătorii aşteaptă fie o reducere a contribuţiei de asigurări sociale, fie o reducere a TVA. Amânarea unei astfel de reduceri înseamnă nu prudenţă, ci nefolosirea unei ferestre de oportunitate pe care o oferă condiţiile externe neaşteptat de bune. Statele Unite au depăşit in extremis criza deficitului, iar în Europa nu mai sunt multe voci care să spună că situaţia nu se detensionează. Intervenţia Băncii Centrale Europene din toamnă a fost de bun augur, iar prezenţa lui Mario Draghi la cârma BCE a dat siguranţă pieţelor financiare. Chiar dacă în zona euro nu se aşteaptă o creştere economică de peste 1%, situaţia macro este stabilă şi România poate atinge o creştere de 4% a exporturilor prin direcţionarea livrărilor la extern către alte pieţe, non-UE, unde exporturile au crescut în ultimii doi ani cu rate duble faţă de cele în UE.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
Sorin Pâslaru,
ZF,
guvern,
buget

Citeşte pe Gandul.ro

/actualitate/opinie-sorin-paslaru-zf-constructia-bugetului-pe-2013-va-arata-daca-guvernul-ponta-are-curaj-sa-inceapa-relansarea-economica-a-romaniei-printr-o-scadere-de-taxe-sau-contributii-sociale-10427577
10427577
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.