Omenirea a făcut deja destul teste pe animale pentru substanţe chimice. Pe baza rezultatelor anteriorare, inteligenţa artificială ar putea înlocui complet nevoia acestor teste

Autor: Alex Ciutacu Postat la 14 iulie 2018 65 afişări

Omenirea a făcut deja destul teste pe animale pentru substanţe chimice. Pe baza rezultatelor anteriorare, inteligenţa artificială ar putea înlocui complet nevoia acestor teste

Oamenii de ştiinţă testează noile substanţe chimice pe care le inventează pe animale pentru că nu înţelegem încă în totalitate relaţiile cauză-efect când vine vorba de reacţii chimice. Astfel, unii compuşi chimici pot produce daune neaşteptate la interacţiunea cu celule vii, potrivit Quartz.

Însă un sistem de inteligenţă artificială prezentat în jurnalul ştiinţific Toxicological Sciences arată că ar putea fi posibilă automatizarea acestor teste utilizând cunoştinţele despre interacţiunile chimice pe care le avem deja.

Inteligenţa artificială a fost antrenată să prezică modul în care vor reacţiona zeci de mii de combinaţii chimice necunoscute, pe baza testelor anterioare care au fost efectuate pe animale, iar rezultatele date de algoritm s-au dovedit a fi la fel de exact ca cele obţinute din testele pe animale.

Algoritmul poate prezice rezultatul pentru nouă teste diferite, de la coroziunea pielii şi până la iritarea ochilor. Autorii susţin că 57% din testele pe animale realizate în UE în 2011 acopereau exact aceste nouă teste.

Nu este primul sistem computerizat care încearcă să prezică dacă o substanţă chimică va fi toxică, însă cantitatea masivă de date pe care o poate folosi acest sistem de inteligenţă artificială a fost de neconceput până în ultimii ani.

În 2008, legislaţia europeană a obligat companiile să  facă publice informaţiile cu privire la substanţe chimice toxice comercializate în Uniunea Europeană.

Echipa, condusă de toxicologul Thomas Hartung, din cadrul institutului de cercetare John Hopkins, a lucrat la traducerea datelor publice în UE în date utilizabile pentru algoritmul de inteligenţă artificială, încă din 2014, potrivit Nature.

Seturile de date utilizate în aces sistem de inteligenţă artificială cuprind peste 850.000 de atribuţii chimice, precum şi gradul în care acestea sunt explozive ori carcinogene.

O echipă formată din 16 agenţii guvernamentale americane a invitat echipa lui Hartung, cât şi pe alţi cercetători din domeniul inteligenţei artificiale care lucrează pe probleme similare să demonstreze eficienţa sistemelor lor în faţa Institutului Naţional pentru Sănătate, potrivit Nature. Exerciţiul a avut ca rezultat un model algoritmic de toxicitate pe 40.000 de chimicale, ce va fi publicat anul acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inteligenta,
teste,
animale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.