Obligaţiunile ruseşti se prăbuşesc. Investitorii se tem că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată pentru prima dată din 1998

Autor: Alex Ciutacu Postat la 28 februarie 2022 53 afişări

Obligaţiunile ruseşti se prăbuşesc. Investitorii se tem că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată pentru prima dată din 1998

Obligaţiunile ruseşti s-au prăbuşit luni, întrucât investitorii se pregătesc pentru posibilitatea ca cea mai recentă serie de sancţiuni impuse de ţările vestice asupra Rusiei să împingă Moscova în incapacitate de plată pentru prima oară din 1998 până azi, potrivit FT.

SUA şi Europa au luat noi măsuri în weekend într-o încercare de a deconecta Rusia de la sistemele financiare globale, din cauza invaziei pe care o conduce Vladimir Putin în Ucraina. Mutările au generat temeri cu privire la modul în care cei care au cumpărat datorii ruseşti vor reuşi să îşi primească dobânzile sau principalul din datorie.

Sancţiunile care lovesc banca centrală a Rusiei în acest moment ar putea aduce problemele pentru momentul în care aceasta va încerca să pună la lucru rezervele strategie străine de 600 de miliarde de dolari pentru a impulsiona finanţele ţării.

Astfel, pieţele iau în calcul posibilitatea ca o ţară cu o datorie de doar 20% din PIB să intre în incapacitate de plată faţă de cei care au cumpărat datoriile ruseşti.

„Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este o posibilitate”, a notat Tim Ash, economist în cadrul BlueBay Asset Management.

Obligaţiunile ruseşti denominate în dolari s-au prăbuşit luni. Cea mai mare emisiune de obligaţiuni, de 7 miliarde de dolari, care ajunge la maturitate în 2047 a înregistrat o înjumătăţire a preţului până la 33 de cenţi la dolar, un nivel asociat cu situaţiile care presupun un înalt stress financiar, potrivit datelor Tradeweb

Evoluţia a venit în urma deciziei S&P Global de a retrograda Rusia în pieţele financiare la statutul de „junk”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.