Obiceiuri şi tradiţii de Florii: Plăcinte speciale şi ramuri de mâţişori sau salcie, folosite la farmece şi la descântece

Autor: Raluca Lazaroi Postat la 20 aprilie 2019 165 afişări

Sătenii din Bistriţa-Năsăud respectă încă, de Florii, obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani. Pentru Duminica Floriilor se fac plăcinte speciale, se pregătesc ramurile de mâţişori sau de salcie, care, după sfinţire, pot vindeca boli, pot opri furtunile sau alunga duhurile rele.

Cu o săptămână înaintea Paştilor, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile sau „Duminica Stâlpărilor”, cum este cunoscută în Bistriţa-Năsăud această sărbătoare.

Etnologul Maximilian Menuţ spune că aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Învierea Domnului, aducând aminte de intrarea lui Iisus în Ierusalim şi că în Bistriţa-Năsăud tradiţiile nescrise ale satului încă se mai păstrează.

„S-au conservat multe dintre ritualurile din vatra satului nostru menite să ne arate încă o dată legătura strânsă cu pământul şi divinitatea. În multe sate se respectă tradiţii, transmise din generaţie în generaţie, obiceiuri şi credinţe eterogene în care elementele laice coexistă cu cele religioase”, a povestit, pentru corespondentul MEDIAFAX, Maximilian Menuţ.

În satul Posmuş, băieţii şi fetele adună mâţişoare de prin împrejurimile satului în Ajun de Florii şi, după ce acestea sunt sfinţite cu agheasmă şi binecuvântate de preot, sunt duse acasă.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FLORII,
MÂŢIŞOR,
PLĂCINTĂ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.